Agenten 'zijn het zat'

Politiebonden dreigen met acties tijdens Feyenoord-Ajax na geweld tegen agenten

09 mei 2021 07:45 Aangepast: 09 mei 2021 07:52
Feyenoord-fans bekogelen de politie met vuurwerk en stenen. Beeld © ANP

De politiebonden hebben hun achterban voorgesteld om vanmiddag tijdens de voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax het werk tijdelijk neer te leggen. Aanleiding is het geweld tegen politieagenten in Barneveld en Rotterdam gisteren.

De bonden hebben daarover hun achterban gepeild. Of de werkonderbreking echt doorgaat, wordt zondagmorgen besloten.

De bonden ACP, ANPV en NPB hebben bij hun leden geopperd van 13.00 tot 15.00 uur het werk neer te leggen. De klassieker in De Kuip begint om 14.30 uur. Het is maar de vraag of die zonder politieaanwezigheid kan doorgaan. "Dat is aan de gemeente", zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. Een woordvoerster van de gemeente Rotterdam wilde zaterdagavond nog niet ingaan op de mogelijke gevolgen van een werkonderbreking.

Bekogeld met stenen

Veel agenten 'zijn het zat', vat Van de Kamp de stemming onder de beroepsgroep samen. Hij verwijst naar het geweld tegen politiemensen in Barneveld en Rotterdam gisteren.

In Barneveld draaide een demonstratie tegen het coronabeleid van de overheid uit op gewelddadigheden. Agenten werden onder meer bekogeld met stenen. Hetzelfde gebeurde eerder op de dag bij het trainingscomplex van Feyenoord, waar een groep supporters zich tegen de politie keerde:

Agenten ervaren veel onvrede, omdat zij 'in de frontlinie' staan en zich onvoldoende gewaardeerd voelen. De politiebonden liggen met de overheid in de clinch over een nieuwe cao voor de politie. Ook het feit dat de meeste politiemensen nog niet zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, draagt bij aan de frustratie.

"Met woorden komen we er niet meer", zegt Van de Kamp. Zijn ACP en de andere bonden vinden dat hun 'harde en belangrijke werk niet op waarde geschat wordt en hun loyaliteit meer dan misbruikt wordt als het de bestuurders en overheid uitkomt'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Feyenoord-supporters slaags met politie in Rotterdam, 5 arrestaties

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore