Ga naar de inhoud
'Benzine-achtige stof' in riool

500 bewoners van ontruimde wijk in Lelystad nog niet terug naar huis

Een van de ontruimde straten. Beeld © ANP / AS Media

De geëvacueerde bewoners van zestien straten in Lelystad kunnen voorlopig nog niet terug naar huis. Ongeveer vijfhonderd mensen uit de wijk Punter moesten zaterdagavond hun huis uit vanwege een 'benzine-achtige stof' die is aangetroffen in het riool.

Een gemeentewoordvoerder verwacht dat later op de ochtend duidelijker wordt of en wanneer de bewoners weer terug mogen.

Leegpompen riool

De brandweer is in de nacht van zaterdag op zondag begonnen met het leegpompen en doorspoelen van het riool. Het opgezogen water wordt afgevoerd naar het waterzuiveringsbedrijf waar het in een depot komt, meldt de gemeente. "Naar verwachting heeft de brandweer, gezien de flinke hoeveelheid die is aangetroffen, daar enkele uren voor nodig", zegt een gemeentewoordvoerster.

Ieder uur wordt de in het riool aangetroffen stof gemeten door de brandweer. Daaruit blijkt dat de waardes aan het dalen zijn, stelt de gemeente. Als die laag genoeg zijn mogen de evacués terug naar huis, maar het is dus nog niet duidelijk wanneer dat zover is.

Negen
Lees ook:
Negen straten in Lelystad ontruimd vanwege een verdachte lucht uit het riool

Bewoners roken 's avonds een 'vreemde, indringende' lucht. De gemeente besloot de straten uit voorzorg te ontruimen. In eerste instantie werd gedacht dat het om gas ging, maar de lucht bleek uit het riool te komen. Welke stof er precies is gevonden in het riool, is nog niet bekend.

Uit voorzorg moesten zaterdagavond zo'n 500 inwoners hun huis uit. De gemeente vroeg hen naar vrienden en familie buiten de getroffen wijk Punter te gaan. Als ze daar niet terecht konden was er tijdelijke opvang beschikbaar in de school De Rietlanden, aldus de gemeente. "Voor ongeveer 25 mensen die zich daar hadden gemeld is een overnachting geregeld bij een hotel in de stad", zei een woordvoerster eerder.

Coronaquarantaine

Het Rode Kruis was ook aanwezig om te helpen bij de opvang. Vrijwilligers hadden bedden, stoelen en tafels neergezet en stelden de bewoners gerust, liet een woordvoerder weten. Meerdere evacués zijn besmet met het coronavirus, of zitten in quarantaine. Zij moesten afzonderlijk van de anderen worden opgevangen.

De hulpdiensten zijn met veel mensen en materieel ter plaatse. De politie heeft de omgeving afgezet en alle wegen de wijk in afgesloten. Uit voorzorg is ook de ambulance ter plaatse. Aan het begin van de avond is een NL-alert verstuurd naar de hele wijk.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.