Geen aardgas

Negen straten in Lelystad ontruimd vanwege een verdachte lucht uit het riool

08 mei 2021 21:19 Aangepast: 08 mei 2021 23:26
Brandweer doet groot onderzoek door verdachte lucht in riool. Beeld © ANP

Hulpdiensten hebben de wijk Punter in Lelystad afgesloten, omdat daar een verdachte lucht hangt. Het zou gaan om een gas- of benzinelucht, maar aardgas is uitgesloten. Negen straten zijn ontruimd en zo'n 500 inwoners moesten hun huis verlaten.

Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat tientallen woningen zijn ontruimd, vanwege een hoge concentratie van een onbekende stof. Zij worden opgevangen in een sporthal van scholengemeenschap De Rietlanden. 

Damp uit de gootsteen

Een bewoonster uit de wijk rook vanavond een verdachte lucht, en toen ze ook damp uit haar gootsteen zag komen, belde ze de brandweer. Die doet nu samen met een specialist op het gebied van gevaarlijke stoffen onderzoek.

De verdachte geur wordt door omstanders en brandweer omschreven als gas- of benzinegeur. De brandweer meldt dat het is uitgesloten dat het om aardgas gaat, maar welke stof wel wordt geroken is dus onbekend. Er zijn monsters genomen. Die worden door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht. 

Afhankelijk van de resultaten vanuit het RIVM, wordt beslist of de geëvacueerde inwoners weer naar huis kunnen. Ook worden er nog monsters genomen uit putten van omringende straten. De uitslag van die monsters bepaalt of de bewoners thuis kunnen blijven.

Vrijwilligers van het Rode Kruis hebben bedden, stoelen en tafels neergezet en stellen de bewoners gerust op de locatie waar ze worden opgevangen, laat een woordvoerder weten.

Verschillende geëvacueerde mensen zijn besmet met het coronavirus, of zitten in quarantaine. Zij moeten afzonderlijk van de anderen worden opgevangen. Uit voorzorg is ook de ambulance ter plaatse.  Aan het begin van de avond is een NL-alert verstuurd naar de hele wijk.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore