Ga naar de inhoud
Gesloten tijdens lockdown

FNV sleept Wibra voor rechter over onbetaald inhalen gemiste uren

Een filiaal van de Wibra. Beeld © ANP

Vakbond FNV stapt naar de rechter om te voorkomen dat medewerkers van Wibra in de zomer onbetaald de uren moeten inhalen die ze niet konden werken omdat de winkels dicht moesten tijdens de lockdown. FNV eist dat alle uren die de Wibra via de zogeheten NOW-regeling gecompenseerd gekregen heeft, worden kwijtgescholden.

Via de NOW-regeling kan 80 procent van de loonkosten in coronatijd door de overheid worden gecompenseerd. Wibra heeft de niet-gewerkte uren tijdens de lockdown genoteerd en wil dat de medewerkers die in de zomer gratis komen inhalen.

'Wibra eet van twee walletjes'

Volgens FNV eet de discounter daarmee van twee walletjes. "Het is ongehoord dat Wibra deze lockdown-rekening ook nog bij de werknemers neerlegt, terwijl die al door de belastingbetaler is betaald", zegt FNV-vakbondsbestuurder Linda Vermeulen.

Kledingketen
Lees ook:
Kledingketen Wibra wil ondanks verbod weer open, personeel ongerust

Het aantal in te halen uren kan volgens FNV oplopen tot zo'n 40, 50 of zelfs 100 uur, die bovenop de te werken uren in de zomer komen. "Combineer dat maar eens met een tweede baan of met je gezin. Wij hadden liever dat de minister had ingegrepen. We zijn nu genoodzaakt om naar de rechter te stappen. Aan de NOW moeten veel meer voorwaarden worden gesteld", zegt Vermeulen.

Daarnaast wil FNV met Wibra in gesprek over hoe er met de overige 20 procent van de uren die niet via de NOW-regeling zijn gecompenseerd, omgegaan moet worden.

Winkel
Lees ook:
Winkel met pakketpunt of rookworst mag wel open? Verwarring over nieuwe lockdown

FNV ziet dat Wibra niet de enige winkelketen is die 'heel creatief' is om 'de rekening van de lockdown bij de werknemers neer te leggen'. Bij Juweliersketen Lucardi speelt eenzelfde soort probleem, waar de keten medewerkers tientallen uren wil laten overwerken die eigenlijk al vervallen moesten zijn.

Parfumerie Douglas probeerde de niet-gewerkte uren zonder instemming van werknemers te verrekenen met hun vakantiedagen. Douglas heeft al toegegeven fout te zitten, maar blijft volgens FNV druk uitoefenen op medewerkers om gratis te komen werken.

Bekijk ook: Rijen bij Primark en Ikea nu winkels weer open zijn

00:40
Het is goed te zien dat de winkels weer open zijn. Vooral Primark en Ikea zijn populair, bij een filiaal van Primark in Rotterdam stonden klanten drie kwartier in de rij.

Reactie Wibra: 

Wibra laat weten nog geen dagvaarding ontvangen te hebben. Door de lockdown hebben winkelmedewerkers minder uren kunnen draaien, stelt het bedrijf in een verklaring. "Iedere medewerker krijgt de mogelijkheid om deze uren later weer in te halen. Daarbij wordt maximaal 35 procent van de contracturen gecompenseerd."

Iedereen wordt volgens het bedrijf betaald volgens contracturen. "Onze medewerkers werken de ene maand wat meer uren en de andere maand wat minder uren, voor een vast maandsalaris. Ook de bewering van FNV dat alle min-uren nog deze zomer moeten worden ingehaald, wijzen we van de hand."

Over het gebruik van de NOW-regeling zegt Wibra dat dat niets te maken heeft met de CAO-bepaling. "Bovendien heeft minister Koolmees onlangs nog in antwoord op Kamervragen bevestigd dat Wibra voldoet aan de regels van de NOW, en dat de inzet van plus- en min-uren in het kader van de lockdown een zaak is tussen CAO-partners. FNV is geen CAO-partner voor de CAO Retail Non-Food."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.