Ga naar de inhoud
Plakkerig warm

Eén dagje prachtweer, en daarna weer wisselvalligheid troef

Na een lange periode van kil lenteweer krijgen we dit weekend eindelijk te maken met hogere temperaturen. Vooral morgen wordt het warm, maar er komt ook al snel weer een eind aan.

Het was vannacht behoorlijk koud in het oosten van het land. Op sommige plekken vroor het zelfs een graad of 2. In diezelfde regio wordt het morgenmiddag met temperaturen van 27 graden bijna 30 graden warmer, en zo'n verschil binnen 36 uur is opvallend, zegt meteoroloog Leander de Wit van Buienradar. "Dit is toch wel een erg groot contrast", zegt hij, "dat zie je niet vaak."

Fors regengebied

Maar voor we aan die warme zondagmiddag toe zijn, moeten we ons nog wel door vandaag zien heen te bijten. Want het blijft voor een groot deel van de dag best wel fris, en we krijgen bovendien te maken met een fors regengebied dat vanmiddag over het land trekt. Het wordt dus flink nat, maar volgens De Wit is er ook goed nieuws: achter dat regengebied stroomt warme lucht het land binnen.

Daar merken we overigens pas aan het begin van de avond wat van, als het in het hele land droog is geworden. Dan kan de temperatuur in het zuiden al even oplopen naar 17 graden.

Laat
Lees meer
Laat de lente maar komen: hooikoorts en uv-licht helpen tegen corona

27 á 28 graden

Morgenochtend krijgt het westen van het land, met name Zuid- en Noord-Holland, nog te maken met stevige onweersbuien. Maar rond het middaguur stijgt de temperatuur al snel naar 20 graden, en de uren daarna wordt het alleen maar warmer, met als klapper de 27 à 28 graden in het zuidoosten van het land.

Gemiddeld wordt het zo'n 24 graden. Echt stralend zonnig zal het overigens niet worden, en houd er rekening mee dat de lucht nogal vochtig is en dat het dus plakkerig warm wordt.

Ook 's avonds lekker

Het is morgen ook 's avonds nog prima uit te houden buiten, want de temperatuur blijft vrij hoog. Het blijft 's nachts zo'n 15 graden, en dat is volgens De Wit best uitzonderlijk. Normaal is het in deze tijd van het jaar een graad of 8 's nachts. In het westen kunnen 's avonds wel opnieuws stevige onweersbuien voorkomen.

Veel
Lees meer
Veel minder dagen weg in het voorjaar, uitgaven aan vakantie gekelderd

Maandag zakt de temperatuur naar zo'n 17 graden, en begint er een periode met wisselvallig weer. Zo nu en dan een bui, flink wat bewolking, maar er zijn ook momenten dat de zon zich laat zien. De temperatuur schommelt zo rond 16 graden gemiddeld.

Hemelvaartsdag

En wie nu al plannen wil maken voor Hemelvaartsdag (donderdag): dat wordt met 17 graden gemiddeld best een aardige dag, maar houd wel rekening met een verdwaalde bui. Dus neem voor alle zekerheid een regenjack en/of paraplu mee en houd Buienradar in de gaten.