Niezen, hoofdpijn, tranende ogen en een loopneus. Vanaf dit weekend is het weer zover: de grassen gaan weer bloeien. En dat is slecht nieuws voor hooikoortspatiënten, want dit is het startschot van de pollenperiode.
Vanaf het weekend wordt het warmer met af en toe een bui, en dat betekent dat de eerste grassoorten gaan bloeien. Daarmee stijgt de kans op hooikoortsklachten, melden Wageningen University, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Elkerliek Ziekenhuis.
Ruim 2 miljoen Nederlanders krijgen allergische klachten van deze graspollen.

Het hooikoortsseizoen begint iets later dan gemiddeld door het koudere weer van de afgelopen tijd. Dat is mooi meegenomen voor de mensen met hooikoorts. Minder mooi is dat dit jaar een hevig hooikoortsseizoen wordt verwacht. Bioloog Arnold van Vliet legt in onderstaande video uit waarom.
Een lucht vol pollen: dit jaar meer hooikoorts dan anders
Volgens Wageningen University ontwikkelt de natuur zich dit jaar twee weken langzamer dan gemiddeld, en zelfs ruim drie weken langzamer dan in 2020. Door de koude voorgeschiedenis vindt de piekperiode van het graspollenseizoen, waarin mensen de meeste overlast ondervinden, waarschijnlijk pas plaats vanaf midden juni tot en met begin juli.
Normaal staan rond Koningsdag de bermen al vol met bloeiende vossenstaarthalmen, de grassoort die vaak als eerste tot bloei komt.
Intussen staan de eerste bomen al weer even in bloei. In het paasweekend begonnen de berken als eerste te bloeien. En dit bloeiseizoen duurt langer dan normaal, want door de koude aprilmaand bloeit de berk nog steeds.
Bomen ook in bloei
Er is dan ook sprake van een lange periode van overlast voor mensen die gevoelig zijn voor de berkenpollen. Tot eind mei kunnen laatbloeiende berken nog veel klachten veroorzaken.
Daarnaast bloeien ook de essen, haagbeuken en enkele hazelaarssoorten. Ook de eiken en beuken zullen snel volgen.

Deskundigen waarschuwen dat hooikoortsklachten erg kunnen lijken op coronaklachten, maar meestal heeft een hooikoortspatiënt geen koorts of reukverlies.
Allergische patiënten die het niet vertrouwen, moeten altijd een test laten doen, adviseren de wetenschappers.