Ga naar de inhoud
Minder aanbod

Vliegvakanties deze zomer mogelijk duurder: 'Veel vraag, weinig aanbod'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Een vakantie naar de zon. Iets wat door de huidige coronasituatie misschien lastig lijkt, maar de kans is aanwezig dat het deze zomer 'gewoon' weer kan. Reisorganisaties waarschuwen dan ook: wacht niet te lang met boeken, want de prijzen zouden zomaar eens omhoog kunnen schieten.

Zo deed de CEO van Booking.com, een grote website waar mensen hun verblijf kunnen boeken, hierover al een aantal uitspraken. Hij voorspelde, dat door een grote vraag deze zomer en een gebrek aan vliegtuigen die vliegen, de prijzen van internationale reizen zullen stijgen.

Een rondvraag langs de Nederlandse reisbureaus leert, dat ook zij verwachten dat dit een mogelijkheid is. Zo vertelt Petra Kok, woordvoerder bij TUI, dat er op dit moment heel veel mensen naar reizen kijken op hun website, maar de meesten boeken nog niet. Er geldt in Nederland immers nog een oranje reisadvies.

Wel
Lees ook:
Wel of niet boeken voor de zomervakantie? 'Wij wagen de gok'

Kok verwacht wel dat er nog een inhaalslag zal komen. "Het is afhankelijk van vraag en aanbod. Op het moment dat je per juni naar Spanje kan zonder beperkingen, dan gaan heel veel mensen boeken, verwachten wij. Dan kan het best zo zijn dat de prijzen omhoog gaan", vertelt zij.

Dat de prijzen mogelijk omhoog gaan betekent nog niet meteen dat je straks niet meer op reis kan gaan, volgens Kok. "Wij hebben zelf genoeg vliegtuigen en daardoor kunnen we op ieder moment extra vliegtuigen inzetten, als dat nodig blijkt te zijn. Op die manier hopen we zoveel mogelijk reizen aan te kunnen bieden."

Voorbereid

Ook Martine Langerak, woordvoerster bij Sunweb ziet de interesse in vakanties stijgen. Zo zagen zij vorige week dat twee keer zoveel mensen een reis hebben geboekt voor de maand juni, ten opzichte van de week daarvoor.

Toch voorzien zij niet zoveel problemen als het gaat om de prijs van een reis. "We verwachten geen grote druk op de prijzen. Wij hebben ons dan ook voorbereid op een aantal scenario's, zodat we op ieder moment kunnen schakelen als de situatie verandert."

Kijk ook: Vliegtuigen worden klaargemaakt voor zomervakantie

02:15

Vooral het aanbod van reizen die je kunt boeken, zal straks een probleem zijn. Zodra het algemene oranje reisadvies opgeheven zal worden, zullen er nog steeds maar een aantal bestemmingen zijn die je kunt boeken. Dit doordat ieder land natuurlijk zijn eigen coronamaatregelen erop nahoudt.

Advies

De CEO van Corendon, Steven van der Heijden, waarschuwt hier ook voor. "Het aanbod van bestemmingen die je kan boeken zal aanvankelijk niet zo heel groot zijn. Maar als het advies wordt opgeheven dan zal er grote vraag ontstaan. Veel vraag en weinig aanbod betekent hogere prijzen."

Van der Heijden heeft dan ook een advies voor de mensen die op dit moment de situatie in de gaten houden, maar nog twijfelen. "Boek nu al je reis naar bestemmingen die naar verwachting snel open zullen gaan, zoals Mallorca of de Canarische Eilanden. Of wacht tot het aanbod weer groter wordt en de kans op lagere prijzen weer wat groter is."

Bekijk ook: 'Dit is waarom vakantie vieren zo belangrijk is'

04:11
We
Lees ook:
We durven voorzichtig zomervakantie in buitenland te boeken, maar is dat wel slim?