Oud-militair Marcel Hoogerbrugge

9,5 jaar cel voor drogeren en doodslaan ex-militair uit Hoogeveen

07 mei 2021 17:17 Aangepast: 07 mei 2021 17:41
Beeld © ANP

De 49-jarige Hala E. uit Engeland is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9,5 jaar voor het drogeren en doodslaan van ex-militair Marcel Hoogerbrugge in het Drentse Hoogeveen in december 2017.

Het Openbaar Ministerie eiste begin april achttien jaar cel voor moord, maar de rechtbank vond niet bewezen dat de vrouw met een vooropgezet plan de man wilde doden. E. is vrijgesproken voor moord, en veroordeeld voor doodslag. 

Drogeren om te zoeken naar kostbare spullen

De uit Soedan afkomstige E. was bevriend met Hoogerbrugge en heeft de moord altijd ontkend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ex-militair vergiftigd en doodgeslagen 'door vrouw voor wie hij al langer bang was'

De vrouw vergiftigde de 49-jarige Marcel in december 2017 met een mix van van antipsychotica, antidepressiva en een bloeddrukmedicijn. Deze medicatie had E. enkele dagen eerder gestolen van een vriendin. Volgens de rechtbank drogeerde de vrouw de man, zodat zij ongestoord zijn woning kon doorzoeken op kostbare spullen en geld. E. zou financieel in zwaar weer hebben verkeerd en geen inkomsten hebben gehad.

Gevonden met ingeslagen schedel

Hoogerbrugge verborg onder een kast een kluis met gouden munten en 6000 euro aan contant geld. Mogelijk wist de vrouw van de kluis, maar niet waar die was verstopt. Volgens de rechter is het aannemelijk dat E. in haar zoektocht werd gestoord, doordat Hoogerbrugge bijvoorbeeld wakker werd, waarna ze Hoogerbrugge met een hard voorwerp doodsloeg.

Zijn lichaam werd namelijk gevonden door zijn ouders met een ingeslagen schedel. Ze waren naar zijn huis gegaan, omdat ze al een paar dagen niks van hem hadden gehoord, wat ongebruikelijk was. De afgekeurde veteraan leefde erg teruggetrokken, maar zou regelmatig contact hebben gehad met zijn vader. E. moet van de rechtbank de nabestaanden een schadevergoeding van ruim 36.000 euro betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie was Marcel? Politie tast in het duister over leven vermoorde Hoogevener

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore