Ga naar de inhoud
'Strijd voor gerechtigheid'

Ouders doodgeschoten Sammy (23) dienen klacht in tegen korpschef: 'We willen excuses'

Tijdens zijn puberjaren groeide de interesse voor bodybuilding.

De ouders van de Duitse influencer Sammy Baker, die afgelopen zomer in Amsterdam om het leven kwam door politiekogels, hebben een officiële klacht ingediend tegen de Amsterdamse korpschef Frank Paauw. De ouders verwijten hem 'leugenachtige uitspraken'. "We willen excuses en eisen gerechtigheid", zegt Sammy's vader tegen RTL Nieuws.

Politiekogels maakten op 13 augustus 2020 in Amsterdam een einde aan het leven van de 23-jarige Sammy, een populaire fitness-influencer. Hij was in Amsterdam met vrienden om zijn verjaardag te vieren maar werd die bewuste dag in verwarde toestand in een binnentuin in Slotervaart aangetroffen en doodgeschoten door agenten. 

Ouders deden hun verhaal

Afgelopen december deden ouders Justine en Kai voor het eerst hun verhaal aan RTL Nieuws. "Mijn zoon verdiende hulp, geen politiekogels", verwoordde moeder Justine de gevoelens. Zijn ouders vermoeden dat Sammy door het gebruik van cannabis is doorgedraaid. "Het was een ontzettend lieve, goede jongen. Stond altijd voor mensen klaar en was nooit agressief. Hij was heel sportief en gebruikte nooit drugs."

Leugenachtige uitspraken

Richard Korver staat als advocaat de ouders bij. Vandaag laat Korver weten dat hij namens de ouders een klacht heeft ingediend tegen korpschef Paauw.

Aanleiding is dat Paauw twee dagen na de dodelijke schietpartij in Het Parool heeft gezegd dat 'een agent door de verdachte met een mes in zijn vest is gestoken'. Volgens Korver heeft de korpschef daarmee voor zijn beurt gesproken en klopt dit niet met het onderzoek dat de Rijksrecherche deed naar de dodelijke schietpartij. 

'Zeer kwalijk'

Uit dat onderzoek blijkt volgens Korver dat er 'geen beschadigingen op het vest aanwezig zijn die gerelateerd kunnen worden aan steekbeschadigingen'. Korver noemt het dan ook 'zeer kwalijk' dat de korpschef op deze manier de publieke opinie heeft beïnvloed met 'leugenachtige uitspraken'.

Politiecommissaris Paauw kan op dit moment niet reageren op de aantijgingen, meldt de Volkskrant, omdat de politie zelf onderwerp is van onderzoek.

Kai Seewald, de vader van Sammy, laat weten dat hij excuses eist van de korpschef. "Er zijn onjuiste uitspraken gedaan die het onderzoek naar mijn zoon hebben geschaad. We willen gerechtigheid. We zijn altijd nog erg boos en verdrietig over wat ons en Sammy is aangedaan."

De ouders zijn er acht maanden later nog altijd van overtuigd: hun zoon had nooit doodgeschoten mogen worden.

Brief burgemeester Halsema

De ouders hebben ook een brief aan de Amsterdamse burgemeester Halsema geschreven. Daarin schrijven ze dat zij 'niet het gevoel hebben dat de gemeente de dood van Sammy serieus heeft genomen'. 

De ouders zeggen nooit condoleances van de gemeente of de politie te hebben ontvangen. "We zijn daarin zeer teleurgesteld", zei moeder Justine. "Mijn kind is in haar stad overleden."

Nieuwe getuigen

De officier van justitie zal op korte termijn een beslissing nemen over het rijksrechercheonderzoek en over het mogelijk vervolgen van agenten.

Volgens advocaat Korver is het onderzoek van de rijksrecherche te nauw geweest. "Er wordt alleen onderzocht of de agenten mochten schieten. Maar er is veel meer dat onderzocht zou moeten worden."

Zo was er volgens de ouders, voordat Sammy werd neergeschoten, al een 'psycholance' aanwezig. Dat is een speciaal voertuig, gespecialiseerd in het vervoer en de zorg voor mensen met verward gedrag. "De psycholance was aanwezig op de plek, maar is niet ingezet", zegt vader Kai. Het voertuig had voor Sammy zijn redding kunnen zijn, zeggen zijn ouders. Ze willen daarom weten waarom die niet is ingezet.

Joint

De ouders van Sammy denken dat hun zoon in een psychose is geraakt. Ze hebben deze week bij de rechter het verzoek ingediend om de chauffeur van de psycholance ook te laten getuigen. Daarnaast willen de ouders dat een psychiater en politiewetenschapper het optreden van de politie gaan beoordelen.

Want, zo oordeelt vader Kai: "De politie had moeten de-escaleren, niet escaleren. Onze zoon had hulp nodig, maar kreeg de dood. We strijden net zolang totdat we gerechtigheid krijgen. In deze hel mag een andere ouder nooit terechtkomen."

Influencer
Lees ook:
Influencer Sammy omgekomen door politiekogel: wanneer mogen agenten schieten?