Sneeuw

Eerst nog flink wat buien, maar zondag zomers warm

07 mei 2021 09:35 Aangepast: 07 mei 2021 09:44
Een terras in Friesland, eerder deze week. Beeld © ANP

Begin mei en dan wakker worden terwijl het sneeuwt. In sommige plaatsen in Brabant en Limburg was het raak. Het verschil met dit weekend kan nauwelijks groter zijn: zondag wordt het zomers warm.

Sneeuw in mei, dat klinkt best bijzonder en dat is het ook, zegt Nicolien Kroon van Buienradar. "Dat gebied met regen en sneeuw trok onder meer door Brabant. Dat gaat nu weer weg omdat het warmer wordt."

Dat het in mei 's nachts nog vriest, is niet heel gek. "Vlak na zonsopkomst, vroeg in de ochtend, is de temperatuur op zijn laagst. Als je tijdens die lage temperaturen ook nog neerslag hebt, kan het dus zomaar winters zijn. Dat is maar van korte duur."

Zondag zomers warm

De afgelopen periode was behoorlijk nat en fris te noemen. Dit weekend belooft (deels) beterschap. "Zaterdag trekt er vanuit het zuidwesten aan het begin van de middag een gebied over met regen. Dat gebied trekt naar het noordoosten." Limburg komt er het best vanaf, daar blijft het zo goed als droog. "Maar in het westen en noordwesten wordt het een grijze, regenachtige dag."

‘s Middags wordt het vanuit Zeeland droger en dan komt er gelijk warmere lucht binnen. "Morgen gaan de temperaturen in het zuiden van het land richting de 16 graden. En zondag loopt het kwik nog verder op. In een groot gedeelte van Nederland wordt het dan zomers warm, dus dat gaat dan om 25 graden of meer", zegt Kroon.

Onweersbuien

"Een nadeel is wel dat in die warme lucht wat onweersbuien kunnen ontstaan. Maar waar die ontstaan, is nog heel onzeker."

Het warme weer van zondag is geen belofte voor volgende week. "Zondag is de piek van de week. Daarna wordt het niet meer de kou van afgelopen tijd, maar de temperaturen dalen wel weer iets. Maandag is een overgangsdag en wordt het rond de 17, 18 graden. Daarna zakt het kwik weer terug naar 15 graden, wat past bij de tijd van het jaar. Het blijft alleen niet droog."

Mensen met hooikoorts zijn gewaarschuwd

Vanaf het weekend wordt het warmer met af en toe een bui, en dat betekent dat de eerste grassoorten gaan bloeien. Daarmee stijgt de kans op hooikoortsklachten, melden Wageningen University, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Elkerliek Ziekenhuis en Weeronline. Ruim 2 miljoen Nederlanders krijgen allergische klachten van graspollen (stuifmeel).

De graspollenperiode begint deze keer later dan anders door de aanhoudende kou. Volgens Wageningen University ontwikkelt de natuur zich dit jaar ruim drie weken langzamer dan in het zeer vroege 2020. Door de koude voorgeschiedenis vindt de piekperiode van het graspollenseizoen, waarin mensen de meeste overlast ondervinden, waarschijnlijk pas plaats vanaf midden juni tot en met begin juli.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore