Ga naar de inhoud
'Kans aardbeving klein'

NAM: versterkingsoperatie Groningen niet meer nodig

Een boortoren van de NAM. Beeld © ANP

Volgens de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is het versterken van huizen in het Groningse aardbevingsgebied niet meer nodig. Slechts 50 van de geplande 26.000 woningen hoeven volgens de NAM nog verstevigd te worden.

Dat zegt Johan Atema, directeur van de NAM, in gesprek met NRC. Volgens hem is de kans dat het gebied nog wordt getroffen door een zware aardbeving zeer klein. De onafhankelijke toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen schat de kans op een beving van 3.6 of hoger op ongeveer 5 procent. Als volgend jaar de gaskraan dicht gaat, wordt die kans nog kleiner. 

Versterkingsoperatie

In Noord-Groningen zouden oorspronkelijk 26.000 woningen versterkt moeten worden, zodat bewoners bij een beving veilig hun huis kunnen verlaten. De operatie verloopt tot nu toe moeizaam: er zijn nog maar 2000 huizen verstevigd. De helft van de 26.000 woningen moet nog worden beoordeeld, maar volgens Atema hoeft dat nu niet meer. "Die versterkingsoperatie is niet meer nodig."

OM
Lees ook:
OM wil stoppen met vervolging NAM om gevaar aardbevingen

Volgens de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties is die conclusie voorbarig. De huizen moeten eerst beoordeeld worden, vinden de ministeries. Dat wordt gedaan aan de hand van strengere, aangescherpte versterkingsnormen. 

De kans is aanwezig dat veel bewoners ervoor zullen kiezen om hun huis niet te laten versterken, omdat ze ongeacht de uitkomst 30.000 euro ontvangen. 

Schademeldingen

De NAM beslist niet over de mogelijke versterking van woningen, maar draait wel op voor de kosten, zoals het ook de schade die door gaswinning werd aangericht aan huizen moet betalen. Vorig jaar was de rekening voor de NAM 1 miljard euro, en wekelijks komen er voor duizenden euro's aan schademeldingen bij. 

Volgens de NAM is dat niet terecht, bijvoorbeeld omdat sommige claims niet vanuit het aardbevingsgebied zouden komen. "Ik vind het niet terecht dat wij moet betalen voor schades in Noord-Drenthe." De maatschappij en het kabinet hebben al tijden een conflict over de vergoeding van de schade. 

Gegevens
Lees ook:
Gegevens 19.000 gedupeerden aardbevingsschade op straat
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update