Ga naar de inhoud
Kans bijna 7 keer groter

Nederlands onderzoek: zwangere vrouwen vaker op ic door corona

(Archieffoto) Beeld © ANP

Zwangere vrouwen met corona lopen een groter risico op de intensive care te belanden dan vrouwen met corona in dezelfde leeftijdscategorie die niet zwanger zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

Tussen maart 2020 en augustus 2020 is bij 376 zwangere vrouwen in Nederland het coronavirus geconstateerd. 62 vrouwen moesten vanwege coronaklachten worden opgenomen in het ziekenhuis. Zes van hen kwamen op de intensive care terecht, negen moesten naar de Obstetrische High Care (intensive care voor zwangeren). Van alle zwangere vrouwen met corona belandde dus 4 procent op de intensive care.

Nieuw
Lees ook:
Nieuw advies: vaccins zijn veilig voor zwangere vrouwen

Ter vergelijking: van de Nederlandse vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie die niet zwanger waren en corona kregen, kwam maar 0,6 procent op de intensive care terecht. "Ik schrik niet van deze cijfers, want we weten dat virusinfecties bij zwangere vrouwen wat slechter kunnen verlopen. Dat zien we bijvoorbeeld ook bij de griep", zegt hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp van het UMC Utrecht.

Geen griepje

Maar de gevolgen van een coronabesmetting zijn wel ernstiger dan die van griep, legt de hoogleraar uit. Tot nu toe zijn van de in totaal 9000 zwangeren met corona 10 vrouwen op hun buik beademd en hebben er vier aan de hartlongmachine gelegen. "Als je voorbij de 28 weken zwanger bent, laten we de vrouw bevallen, meestal per keizersnee. De hoogte van de baarmoeder zorgt er namelijk voor dat de ademhalingsspier omhoog gaat en dat werkt letterlijk op de longen. Als de baby eruit is, kun je beter ademen."

Meer dan 9000 zwangeren kregen corona

Het onderzoek is uitgevoerd door het Nethossteam, waarvan hoogleraar Bloemenkamp de voorzitter is. Nethoss (landelijk registratiesyteem voor moedersterfte en ernstige complicaties bij de moeder) houdt sinds maart bij hoeveel zwangere vrouwen corona krijgen. In totaal hebben 9148 zwangere vrouwen corona gekregen in Nederland, blijkt uit cijfers tot eind april van dit jaar. 36 vrouwen hebben op de intensive care gelegen en 33 op de Obstetrische High Care.

Bij een aantal zwangerschappen is het coronavirus in het vruchtwater en de moederkoek gevonden. Na de bevalling zijn zeven baby’s positief getest op corona. Een baby testte direct na de bevalling positief en moest naar de ic voor pasgeborenen. Bij de andere zes is het coronavirus in de week na de bevalling aangetroffen, dus bij hen is niet duidelijk of het via de moeder is opgelopen.

Ook keizersneden en inleidingen kwamen daardoor vaker voor bij zwangere vrouwen met corona. En dat heeft niet alleen gevolgen voor de moeder, maar ook voor de baby. Bloemenkamp: "Je hebt met twee mensen te maken die allebei last kunnen krijgen van het coronavirus. Als moeder word je ziek en baby’s hebben er ook last van als ze te vroeg worden geboren. Voor de moeder is de keizersnee bovendien een grote operatie."

Zwangere
Lees ook:
Zwangere vrouwen twijfelen over coronavaccin: 'Risico voor mijn baby onbekend'

Zwangere vrouwen hebben om verschillende redenen meer kans om zieker te worden van een coronabesmetting. Zo gedraagt de afweer van een zwangere vrouw zich anders dan bij niet-zwangere vrouwen. "De afweer kan niet te hard werken, want je krijgt iets lichaamsvreemds in je: je kind", zegt Bloemenkamp. Ook verandert de longcapaciteit en zijn de slijmvliezen meer gezwollen. "Daardoor kan elke infectie ernstiger verlopen."

Meer risico

Op basis van cijfers uit het buitenland was al bekend dat zwangere vrouwen grotere risico’s lopen als ze corona krijgen. Het is nu voor het eerst dat Nederlandse vrouwen zijn onderzocht. Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral vrouwen met ernstig overgewicht, met een onderliggende ziekte of een niet-Westerse afkomst meer risico lopen op de intensive care te belanden. Waarom dit laatste zo is, is niet bekend.

Lopen
Lees ook:
Lopen zwangere vrouwen extra gevaar door het coronavirus?