Ga naar de inhoud
Acceptatie

Transgender atleet naar Olympische Spelen: 'Dit geeft vertrouwen'

Laurel Hubbard is de eerste vrouwelijke transgender atleet die mee mag doen aan de Olympische Spelen. Beeld © ANP

Geboren worden in een lichaam waarin je niet thuishoort. Het is iets waar veel mensen mee worstelen. Die worsteling is ook te zien op de sportvelden, waar transgender atleten vaak nog niet worden geaccepteerd. Vandaag is bij die acceptatie een nieuwe stap gezet: voor het eerst kan een transgender vrouw gaan proberen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

De 43-jarige Nieuw-Zeelandse gewichtheffer Laurel Hubbard werd geboren als jongen, maar onderging rond haar dertigste een geslachtsoperatie.

Als vrouw mag ze komende zomer bij de Spelen in Tokio in actie komen, mede dankzij nieuwe kwalificatieregels van de internationale gewichthefbond. Ze zou zich dan natuurlijk wel eerst nog moeten plaatsen. Hubbard kreeg deze toestemming nadat was gebleken dat haar testosteronwaarden onder het maximaal toegestane niveau liggen. 

Nieuw-Zeelandse
Lees ook:
Nieuw-Zeelandse gewichtheffer eerste transgender op OS

Een goede ontwikkeling, vindt Karin Blankenstein, medeoprichter van de John Blankenstein Foundation. Dat is een organisatie die zich inzet om acceptatie van LHBT'ers in de sport bespreekbaar te maken. "Je kiest er als transgender persoon niet voor om zo'n traject in te gaan", zegt ze. "Zoiets overkomt je. Je moet dan al zoveel keuzes maken, en misschien is sport dan een goede uitlaatklep."

Testosterontoets

De kritiek die veel mensen hebben op transgender sporters is dat zij een oneerlijk voordeel zouden hebben. Zo raakte de bekende transgender vrouw en voormalig Olympisch kampioen Caitlyn Jenner onlangs nog in opspraak omdat zij er ook zo over dacht.

Transgender sporters moeten dan ook, net als Laurel Hubbard, voldoen aan een zogenaamde 'testosterontoets'. Dit betekent dat er een maximum zit aan de hoeveelheid testosteron die ze in hun bloed mogen hebben.

Australische
Lees ook:
Australische transgender staakt strijd tegen 'treurige organisatie'

Volgens Hidde Haisma, hoogleraar farmaceutische genmodulatie, is de testosterontoets geen zaligmakend middel. Maar het is wel de enige goede optie die we op dit moment hebben, zegt hij. "Voor een aantal sporten is het heel duidelijk dat testosteron een factor is. De discussie zal altijd spelen, maar het is goed om een grens en een maximum te stellen."

Die discussie gaat vaak ook over de variaties in lichamen. De verschillen kunnen af en toe enorm zijn. Want sommige vrouwen hebben nou eenmaal veel testosteron, en sommige mannen bijvoorbeeld heel weinig.

Andere verdeling mogelijk

Haisma beaamt dat, maar zegt erbij dat wij als publiek dit niet zouden accepteren. Hij geeft het voorbeeld dat sommige mannen opeens zouden kunnen meedoen bij de vrouwen – een situatie waarin er opeens veel minder competitie zou zijn.

"Dat zou saai worden", zegt Haisma. "Je zou ook andere verdelingen kunnen maken op basis van andere lichaamskenmerken, zoals lengte. Maar dit is nou eenmaal het systeem dat we hebben. Daar moet een bepaalde maatstaaf in zitten om het zo eerlijk mogelijk te houden."

Eerste
Lees ook:
Eerste transgendervrouw in het profvoetbal: 'Voetbal heeft mijn leven gered'

Ook Blankenstein kent deze discussie. Zij vindt dat voor beide kanten van het verhaal begrip is op te brengen. Maar ze zou graag zien dat er een middenweg wordt gevonden.

"Wij kunnen daar als hetero's wel over oordelen vanaf de zijlijn, maar dat is makkelijk praten. Voor sommige van deze sporters is zo'n traject heel lastig geweest. We moeten dit echt met zijn allen doen om die acceptatie te vergroten en dit is een goede eerste stap", zegt zij.

Vertrouwen voor de toekomst

Die eerste stap kan dus acceptatie creëren voor transgender sporters. Maar volgens Blankenstein moeten er nog wel een paar stappen genomen worden, en zullen er genoeg hobbels op de weg zijn. Maar zij gelooft er heilig in dat dit ontwikkelingen zijn die zich vaker zullen voordoen.

"De maatschappij accepteert het langzaamaan steeds meer, en al dit soort kleine voorbeelden geven ook weer kracht. Vooral jonge sporters die hiermee zitten, kunnen hier baat bij hebben. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.