Ruzie in de partij

Kamerlid Liane den Haan verlaat 50PLUS en neemt Kamerzetel mee

06 mei 2021 14:46 Aangepast: 06 mei 2021 15:57
50Plus-leider Liane den Haan. Beeld © ANP

50PLUS-lijsttrekker Liane den Haan verlaat de partij, en neemt haar Kamerzetel mee. Hierdoor verdwijnt 50PLUS uit de Tweede Kamer. Den Haan lag de afgelopen weken in de clinch met het hoofdbestuur.

"Ik blijf als volksvertegenwoordiger senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag 50PLUS", laat Den Haan weten via een videoboodschap op Twitter. "Samen met mijn geweldige medewerkers en veel anderen zullen wij ons de komende vier jaar hard maken voor een Nederland waarin het fijn ouder worden is."

Politiek verslaggever Frits Wester vindt de stap van Den Haan niet verrassend. In aanloop van de verkiezingen sprak Wester Den Haan en stelde haar in onderstaande video vijf vragen namens RTL Nieuws. "Toen zei ze dat ze wilde afrekenen met het geruzie. Dat is niet gelukt en nu stapt ze dus op."

50PLUS verloor in de verkiezingen in maart drie van de vier Kamerzetels. Fractievoorzitter Den Haan werd het enige Kamerlid voor de partij, waardoor die nu geen zetels meer heeft in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer heeft de partij twee zetels. Wester: "De band van 50PLUS en de Tweede Kamer is nu volledig doorgesneden."

Financiële gevolgen

Daar kan de partij niets tegen doen. "Den Haan mag haar vier jaar in de Tweede Kamer volmaken op eigen titel", legt Wester uit. Hij verwacht dat de invloed die Den Haan had als lijsttrekker van 50PLUS, hetzelfde blijft. "Maar ze zal nu opereren van onder haar eigen vlag. Ik denk dat ze ook een andere partij gaat oprichten."

Alleen als Den Haan de vier jaar niet volmaakt, komt 50PLUS terug in de kamer met Raymond Brood, de nummer twee van de kandidatenlijst. "Maar voor nu zullen ze zich moeten richten op de volgende Kamerverkiezingen." 

In een reactie noemt partijvoorzitter Jan Nagel het besluit van Den Haan 'onfatsoenlijk en de ultieme zetelroof'. Hij vindt het onterecht dat ze haar zetel niet aan de partij afstaat: "Ze heeft deze zetel niet zelf veroverd, ze heeft het te danken aan de ijzersterke merknaam 50PLUS."

Er was al weken gedoe tussen Den Haan en het partijbestuur. Voor de verkiezingen van maart dit jaar liep de spanning al hoog op, omdat Den Haan een ander standpunt over het pensioenstelsel heeft dan in het partijprogramma stond. Nagel zei gisteravond nog dat de partij met Den Haan 'het Paard van Troje heeft binnengehaald'.

Vertrouwelijke rapporten

Gisteren kwamen vertrouwelijke rapporten naar buiten waarin de twee kampen binnen de partij elkaar flinke verwijten maakten. "We zijn gesaboteerd, gepest en geïntimideerd", staat in een interne evaluatie van voormalig fractievoorzitter Den Haan, haar woordvoerder Bernadet Naber en campagneleider Renée de Vries. Den Haan zei dat de partij zich moest professionaliseren en een einde moet maken aan de ruzies, roddels en lekken.

Partijvoorzitter Nagel noemde het rapport 'bijna beledigend, vol onjuistheden'. Hij maakte daarop zelf een onderzoek bekend over de mislukte verkiezingscampagne. Dit zou aankomende zaterdag worden besproken tijdens een ledencongres.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

50PLUS-leider Den Haan in evaluatie over partijbestuur: 'Gepest en geïntimideerd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore