Ook aangifte gedaan

Leerlingen Bussum van school gestuurd na examenstunt

06 mei 2021 08:27 Aangepast: 06 mei 2021 09:53
Archieffoto Beeld © iStock

Leerlingen van het Willem de Zwijger College in Bussum zijn van school gestuurd nadat een examenstunt volledig uit de hand was gelopen. Andere leerlingen zijn voor een aantal dagen geschorst. De school doet aangifte bij de politie.

Dat bevestigt de school na een bericht van de krant Gooi en Eemlander. Hoeveel leerlingen geschorst of van school gestuurd worden, wil de rector van de school niet zeggen. Aan de examenstunt deden tussen de 50 en 100 mensen mee.

Bedreigingen en geweld

Twee weken geleden liep een examenstunt van de school uit op vernielingen op zowel de eigen school als het dichtbijgelegen Vituscollege. Medewerkers van het Willem de Zwijger College werden bedreigd en aangevallen.

De school zegt dat alle leerlingen om wie het gaat inmiddels bericht hebben gekregen. Zij mogen volgende week langskomen op school om, eventueel met hun ouders, hun kant van het verhaal te vertellen. Die wederhoor is belangrijk, zegt de school. "Aan de andere kant kondigen we deze sancties natuurlijk niet zomaar aan." 

Voor degenen die van school zijn gestuurd, wordt een 'passende oplossing' gezocht. De rector zegt ervoor te zorgen dat examenleerlingen hun examen kunnen doen, 'dat is de school verplicht, maar niet bij ons'.

Aangifte

Hoeveel leerlingen nog deze week een aangifte tegen zich kunnen verwachten, is nog niet bekend. De rector zegt in de regionale krant niet over aantallen te willen praten, 'en onze juristen buigen zich nog over de precieze aangifte'.

De school wil in gesprek met leerlingen, medewerkers, ouders en andere betrokkenen om erachter te komen hoe het kon gebeuren dat 'gemotiveerde leerlingen' zich zo hebben misdragen, ook om herhaling te voorkomen.

'Corona zal hebben meegespeeld'

De rector zegt tegen de krant: "Er werd veel alcohol gedronken en corona zal hebben meegespeeld. Leerlingen voelen zich beperkt, kunnen niet naar feestjes, ze missen sociale contacten. Wij begrijpen dat, maar als dat zich vertaalt naar geweld, dan moeten we echt een grens trekken. Maar misschien speelt er wel meer, dat willen we uitzoeken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore