Ga naar de inhoud
Onveilige leeromgeving

Studenten modeopleiding Amfi eisen vertrek directeur

Het schoolgebouw van de opleiding op archiefbeeld. Beeld © ANP

Studenten van mode-instituut Amfi in Amsterdam en studentenvakbond ASVA eisen dat de directeur en de hoofddocent van de opleiding vertrekken. Honderden studenten en ex-studenten klaagden in maart op social media over de 'giftige' cultuur die heerst op de modeschool.

RTL Nieuws deed daarop onderzoek en sprak met bijna dertig van deze studenten en ex-studenten over hun ervaringen. Ze vertelden hoe ze publiekelijk werden afgekraakt en fysiek en emotioneel eraan onderdoor gingen. Studenten die aan de bel trokken, voelden zich vaak niet serieus genomen.

De grond in geboord

Studenten vertelden dat ze regelmatig publiekelijk te schande worden gezeten mentaal de grond in worden geboord tijdens presentaties of feedbackmomenten. Het wordt als normaal bestempeld dat iedereen bij beoordelingen zit te huilen, vertelden studenten en oud-studenten. Bekijk hier hoe enkele van hen hun verhaal doen: 

Onveilige leeromgeving op Amfi: 'Je wordt gesloopt'

02:31

De studenten en vakbond ASVA stelden eerder deze week een lijst op met eisen waarmee het klimaat op de school moet worden verbeterd. Een daarvan is dus het vertrek van de directeur en hoofddocent. 

'Radicaal veranderen'

"Wij horen van studenten dat zij jarenlang therapie hebben gevolgd na hun tijd op Amfi, daarom moet de cultuur op de modeschool radicaal veranderen", verklaart ASVA-voorzitter Maarten van Dorp. "Dat kan niet met een directeur en een hoofddocent die de afgelopen jaren duidelijke signalen van onveiligheid hebben weggewuifd."

Modeopleiding
Lees ook:
Modeopleiding Amfi onder vuur: studenten klagen massaal over onveilige cultuur

Ook willen de studenten en ex-studenten dat er excuses worden aangeboden voor de manier waarop zij zijn behandeld. Volgens hen en de vakbond is dat nodig om traumatische ervaringen te kunnen verwerken. 

'Gevaarlijke doofpot'

Daarnaast moet er volgens de twee partijen een onafhankelijke procedure voor klachten komen. Van Dorp: "Anders wordt een kleine instelling zoals Amfi een gevaarlijke doofpot voor sociale onveiligheid. Studenten moeten veilig een melding over hun docent kunnen indienen, zonder te vrezen voor lagere cijfers."

Eerder noemde de onderwijsinspectie de praktijken op de modeschool al zorgwekkend. "De ernst, de omvang van het patroon van een volstrekt onveilige situatie dat naar boven komt: als inspecteur van hoger onderwijs schrik ik daar enorm van", sprak Jan Willem van Roodenberg van de Inspectie van het Onderwijs nadat de bevindingen eind maart naar buiten kwamen. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update