Temperatuur gaat omhoog

Het hele weekend terrassenweer? Helaas, schrap de zaterdag maar alvast

05 mei 2021 13:16 Aangepast: 05 mei 2021 14:13
Terras in Deventer Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Manon Bruininga

Het zag er op de modellen eerder deze week zo mooi uit: na een veel te koude periode met veel regen zou het zaterdag en zondag droger, zonniger én een stuk warmer worden. Maar die verwachtingen komen op z'n zachtst gezegd niet helemaal uit.

Al dagen is het warmetruien- en regenpakkenweer. Veel buien, harde wind en daarbij is het ook nog eens veel te koud voor de tijd van het jaar.

Zaterdag valt erg tegen

Ook vandaag, morgen en vrijdag verandert er wat dat betreft weinig, alleen de wind neemt af. Maar het is en blijft wisselvallig, met buien, bewolking en wat zon. De temperaturen liggen gemiddeld zo rond de 10, 11 graden, en dat is toch een graad of vijf lager dan de gemiddelde temperatuur voor begin mei. 

Alle hoop was daarom gevestigd op het weekend, want dat zou volgens de weermodellen een stuk beter worden. Het goede nieuws, zegt Buienradar-meteoroloog Philippe Schambergen, is dat de temperatuur zaterdag omhooggaat, om daar direct het slechte nieuws aan toe te voegen: een terrasje pakken zit er niet in. Het wordt gemiddeld een graad of 15 à 16, maar er valt ook behoorlijk wat regen, die eigenlijk pas in de avond ophoudt.

's Middags warmtestoot

En zondag dan, dat zou toch een topdag worden? Nou, Schambergen kan daar kort over zijn: het valt een beetje tegen. Die verwachte warmtestoot waar we al zo lang naar verlangen, komt pas 's middags.

En het moet gezegd, dan is het ook direct lekker warm, met een gemiddelde temperatuur van 23 graden, die in het zuidoosten kan oplopen tot 24 of misschien wel 25 graden. Maar er zit een addertje onder het gras: aan het eind van de middag kunnen er buien gaan vallen, met kans op onweer.

Maandag nog onzeker

De mogelijkheid bestaat dat het maandag ook nog lekker warm is, maar dat is nog niet met zekerheid te zeggen. Duidelijk is wel dat de dagen erna opnieuw wisselvallig worden, waarbij de temperatuur weer omlaaggaat.

Maar met 15 à 16 graden gemiddeld is de temperatuur wel een graad of 5 hoger dan wat we nu hebben. Daarmee moeten we voorlopig dan maar onze zegeningen tellen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore