5 vragen en antwoorden

Waarvoor heb ik straks een vaccinatiebewijs nodig?

05 mei 2021 12:43
Archieffoto Schiphol Beeld © ANP

Het kabinet wil begin juni een besluit nemen over de invoering van een vaccinatiebewijs. Het idee is dat we daarmee binnen de EU kunnen reizen, en ook in Nederland meer mogen. Moet je voor zo'n bewijs per se gevaccineerd zijn? En tot wanneer blijft een vaccinatiebewijs verplicht? Politiek verslaggever Marieke van de Zilver beantwoordt vijf vragen.

Wanneer gaat het vaccinatiebewijs in?

Het kabinet wil samen met de Tweede Kamer begin juni een besluit nemen over de definitieve invoering van het bewijs, zodat het eind juni, aan het begin van de zomer, gebruikt kan worden. De eerste paar weken van juni kunnen dan gebruikt worden om pilots met het vaccinatiebewijs te doen, zoals ook gebeurd is met het negatief testbewijs.

Het kabinet wacht voor invoering van het bewijs nog wel op een belangrijk advies van de Gezondheidsraad. Want de grote vraag is: beschermen vaccinaties ook voldoende tegen de verspreiding van het virus? Het antwoord op die vraag is van belang om te weten in hoeverre gevaccineerde mensen zich niet meer aan bepaalde maatregelen hoeven te houden.

De Gezondheidsraad komt over enkele weken met zijn advies. Buitenlandse onderzoeken laten voorlopig een positief beeld zien.

Wanneer heb je straks een vaccinatiebewijs nodig?

Het kabinet hoopt dat het vaccinatiebewijs straks voor drie doelen te gebruiken is: om op vakantie te gaan binnen de EU (en later misschien ook daarbuiten), om Nederland vanuit het buitenland in te reizen zonder negatieve test en zonder dat je in quarantaine hoeft, en bij locaties en evenementen waarvoor je anders een negatief testbewijs zou moeten hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vanaf juni naar de zon in Europa: coronacertificaat maakt het mogelijk

Moet je per se gevaccineerd zijn om een vaccinatiebewijs te krijgen?

Nee, niet per se. Ook mensen die recent een negatieve test hebben gedaan of die een 'herstelbewijs' hebben, bijvoorbeeld omdat ze in het laatste halfjaar een (bewezen) besmetting hebben doorgemaakt of een antistoffentest hebben gedaan, kunnen met dit bewijs toegang krijgen tot evenementen.

Het werkt straks als volgt: het kabinet wil dat het vaccinatiebewijs onderdeel wordt van de CoronaCheckApp. Die app wordt ook gebruikt voor het tonen van negatieve testbewijzen. Als je bijvoorbeeld naar een voetbalwedstrijd gaat, dan laat je op je app een QR-code zien die bij binnenkomst wordt gescand.

Het idee is dat de QR-code niet laat zien waarom iemand naar binnen mag: of diegene negatief getest is of gevaccineerd. Zo moet de privacy gewaarborgd blijven.

Voor buitenlandse reizen heb je een aparte QR-code nodig, waarbij wel getraceerd moet kunnen worden of iemand getest of gevaccineerd is. Of je ook zonder vaccinatie mag reizen, hangt mede af van de regels van het andere land.

Zijn er mensen die geen bewijs hoeven te tonen?

Kinderen onder de 12 jaar hoeven bij de evenementen waarvoor toegangstesten nodig zijn geen negatief testbewijs te laten zien. Dat lijkt voorlopig de enige uitzondering voor een negatief bewijs in het binnenland, aangezien kinderen ook (nog) niet gevaccineerd worden.

Welke uitzonderingen er verder op het bewijs komen, bijvoorbeeld voor reizen naar het buitenland, is nog niet besloten.

Tot wanneer blijft een vaccinatiepaspoort verplicht?

Dat hangt mede van Europese besluiten af en is nog onbekend. In Nederland gaat de wet die de negatieve test- en vaccinatiebewijzen regelt vallen onder de (tijdelijke) coronawet. Die wet wordt steeds voor maximaal drie maanden verlengd.

Bekijk ook: Weer op vakantie in de EU? Zo gaat het vaccinatiepaspoort werken:

Het Europees Parlement heeft er zijn goedkeuring aan gegeven: een coronapaspoort dat in de hele EU geldig wordt. De pas moet het mogelijk maken deze zomer weer over de grens op vakantie te gaan. Maar je moet wel aan een paar voorwaarden kunnen voldoen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore