Bevrijding

Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen, 5 mei veelal online gevierd

05 mei 2021 00:37 Aangepast: 05 mei 2021 09:15
Het bevrijdingsvuur tijdens de bevrijdingsvuurceremonie bij Hotel De Wereld. Beeld © ANP

Traditiegetrouw is om middernacht op het 5 Mei Plein in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken. Bevrijdingsdag gaat dit jaar door, maar veelal online. Er zijn de hele dag door allerlei onlinetoespraken en optredens.

Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur gebeurde voor Hotel de Wereld, waar in 1945 werd onderhandeld over de capitulatie van de Duitse bezetters. Dit gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Geert van Rumund, waarna veertien zogenoemde verschilmakers het vuur het land door brengen.

Indrukwekkend verhaal

Eerder op de avond was op de muren van het hotel een show te zien van de 'verschilmakers'. Dit zijn mensen met een indrukwekkend verhaal, die vanaf nu jaarlijks door de organisatie Wageningen45 worden benoemd.

Zij mogen in de nacht van 4 op 5 mei verblijven in Hotel de Wereld en vertellen over oorlog, vrijheid, angst, over (niet) jezelf kunnen zijn, over heldendaden, over verering en over liefde. Onder hen zijn dit keer Splinter Chabot, Ruben Hein, Lakshmi, Loiza Lamers, Masood Eslami en Ellen ten Damme.

Bekijk ook: toespraak André van Duin

André van Duin in zijn 4 mei-toespraak op een lege Dam: 'Vrijheid is niet vanzelfsprekend'

Lege Dam

De oorlogsdoden werden op 4 mei vanwege corona in stilte herdacht. De Dam was vanwege de coronamaatregelen voor het tweede jaar op rij niet toegankelijk voor een groot publiek. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte waren er traditiegetrouw wel bij.

André van Duin sprak tijdens de Nationale Herdenking zijn dankbaarheid uit omdat hij in vrijheid kan leven. Op sociale media lieten veel mensen weten geraakt te zijn door de ontroerende woorden van Van Duin. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

André van Duin: 'Belangrijk om het Homomonument te noemen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore