Indrukwekkende speech Van Duin

Nederland herdenkt oorlogsdoden in stilte, toespraak André van Duin maakt indruk

04 mei 2021 21:57 Aangepast: 04 mei 2021 23:48
Het koningspaar legt een krans op de Dam. Beeld © ANP

Met twee minuten stilte heeft Nederland om klokslag 20.00 uur de oorlogsslachtoffers herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Dat gebeurde onder meer tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam waar André van Duin een indrukwekkende toespraak hield.

De Dam was vanwege de coronamaatregelen voor het tweede jaar op rij niet toegankelijk voor een groot publiek. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte waren er traditiegetrouw bij.

Honderden genodigden

Dit jaar liepen voor het eerst ook de voorzitter van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer mee, zodat ook de volksvertegenwoordigers aanwezig waren bij de herdenking. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de Dam vrijwel leeg was, mochten dit keer wel zo'n honderd genodigden de herdenking bijwonen. 

André van Duin sprak tijdens de Nationale Herdenking zijn dankbaarheid uit omdat hij in vrijheid kan leven. Bekijk zijn toespraak hier terug:

Opgegroeid tussen de puinhopen

De presentator en komiek, geboren in 1947, groeide op tussen de puinhopen van het tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerde Rotterdam. Hij vertelde over zijn vader, die in de oorlog werd opgepakt en per trein naar Duitsland werd gedeporteerd.

"Wat hij daar precies heeft gedaan en welke ontberingen hij heeft moeten doorstaan, heeft-ie nooit iets over verteld. Als ik er weleens naar vroeg, zei hij altijd: 'Dat wil je niet weten, jongen.' Hij had het overleefd. Maar je moest niet vragen hoe."

Op sociale media laten veel mensen weten geraakt te zijn door de ontroerende woorden van Van Duin. 

Waalsdorpervlakte

Op diverse plekken in het land waren herdenkingsbijeenkomsten online te volgen, zoals op de Grebbeberg, in Madurodam en op de Waalsdorpervlakte tussen Wassenaar en Den Haag. Daar werden in de oorlog verzetsstrijders en anderen door de Duitse bezetter geëxecuteerd. RTL Nieuws zond die herdenking uit.

Op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen woonden prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven de herdenking bij, samen met hun zoon Pieter-Christiaan. In Rhenen worden alle beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 waar ook ter wereld voor het koninkrijk zijn gevallen herdacht.

Online kijkers krijgen rare melding: 'Pannenkoek'

Na de uitzending duiken op Twitter berichten op van gebruikers die werden uitgescholden voor  'pannenkoek'. Dat gebeurde volgens de twitteraars bij een foutmelding via NPO Start.

De melding luidt: Verbindingsfout pannenkoek!’. Hoeveel mensen die melding hebben gekregen is niet bekend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terugkijken: Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore