Ga naar de inhoud
Uniek

Bijzonder: voor het eerst bewegend beeld van goudjakhals in Nederland

De goudjakhals op de akker van Jan Kolhorn. Beeld © Jan Kolhorn

Voor het eerst zijn in Nederland bewegende beelden van een goudjakhals gemaakt. De Groningse boer Jan Kolhorn filmde het dier woensdag op zijn land. Na analyse door meerdere experts blijkt het inderdaad om een goudjakhals te gaan. "Heel bijzonder", zegt Kolhorn tegen RTL Nieuws.

Het Wolvenmeldpunt bevestigt een bericht van de regionale omroep RTV Noord dat het om een goudjakhals gaat. Het dier was al een aantal keren eerder in Nederland opgedoken, maar tot dusver is het alleen met wildcamera's vastgelegd.

Bekijk hier de eerste beelden van de goudjakhals:

00:21
Jan Kolhorn maakte deze beelden vanaf zijn trekker.
Na
Lees ook:
Na de wolf nu ook de goudjakhals in Drenthe: gespot op camera

Geen vos of wolf

"Ik zat op de trekker en zag dat het een bijzonder beest was. Ik dacht niet dat het een vos of een wolf was, maar wist ook niet wat het wel was. Het was groter dan een vos maar kleiner dan een wolf", zegt Kolhorn. Hij pakte snel zijn telefoon en filmde het dier terwijl het voorbij liep.

Om er achter te komen stuurde hij het naar verschillende experts. Ook liet hij het aan wat jagers uit de buurt zien. "Die waren direct opgetogen en zeiden dat het om een goudjakhals ging." Vandaag kreeg Jan bevestigd dat het om het zeldzame dier ging.

Dieet

De goudjakhals leeft normaal in andere delen van Europa, zoals in Griekenland en op de Balkan. Maar het dier laat zich steeds vaker zien in West-Europa en zelfs Scandinavië. Dat de goudjakhals ook Nederland kiest als nieuwe woonplaats noemt Glenn Lelieveld van het Wolvenmeldpunt bijzonder. "We hebben natuurlijk niet de meest uitgestrekte bossen en weinig natuurlijke verbindingen."

Toch heeft het dier volgens hem wel een kans van slagen in ons land. "In tegenstelling tot de wolf kan de goudjakhals toe met kleine stukken bos." Ook het dieet van het dier is simpel: hij eet voornamelijk muizen. Toch zijn er in Nederland al eens een lammetje en een oud schaap doodgebeten door een goudjakhals. "Maar dat is echt heel zeldzaam gedrag", aldus Lelieveld.

Mensenschuw

Hoeveel goudjakhalzen er op dit moment al in Nederland zijn, is moeilijk te zeggen. Het dier kan zich erg goed verstoppen. Lelieveld: "Je moet je voorstellen: de goudjakhals is net iets groter dan een vos en bovendien ook heel mensenschuw.

Maar we gaan ervan uit dat het er steeds meer zullen worden."

Wolf
Lees ook:
Wolf gespot in Friesland, boeren willen groot hek om provincie