Harde wind

Man (43) in Dalfsen overleden door omvallende boom

04 mei 2021 18:14 Aangepast: 04 mei 2021 20:35
Een man kwam onder de omgewaaide boom terecht. Beeld © Persbureau Meter.

De harde wind die over het land raast, zorgt op veel plekken voor overlast. Een 43-jarige man uit Groningen is in Dalfsen overleden nadat een omvallende boom op hem was terechtgekomen. Uit het hele land komen meldingen van gekantelde vrachtwagens, vallende bomen en rondvliegende dakpannen.

De man die getroffen werd door een boom, liep op de Maneweg Dalfsen. Onduidelijk is nog of de boom is omgevallen door de storm. De politie doet onderzoek.

Uit het hele land komen melden van stormschade. Het KNMI had voor het hele land code geel afgegeven vanwege zware windstoten tot 90 kilometer per uur. Verschillende testlocaties van de GGD hebben uit voorzorg de deuren gesloten. 

Vertragingen op het spoor

Vooral het treinverkeer heeft last van de harde wind. Tussen Venlo en Roermond is een boom op het spoor gevallen waardoor geen treinverkeer mogelijk is. 

Tussen Rotterdam Centraal en Breda zijn bouwhekken op het spoor gewaaid en in de middag belandde tussen Heerlen en Herzogenrath een boom tegen de bovenleiding. Dat veroorzaakte flinke vertragingen.

Een vrachtwagencombinatie waaide door hevige windstoten deels om bij de Moerdijkburg, Een vrachtwagencombinatie waaide door hevige windstoten deels om bij de Moerdijkburg,

Vallende hekken, zwieberende trucks

Ook op weg zorgen harde rukwinden voor gevaarlijke situaties. Rond het middaguur schaarde een auto op de Van Brienenoordbrug (A16) in Rotterdam richting Breda. Een vrachtwagencombinatie waaide deels om bij de Moerdijkbrug. 

Vooral langs de kust en in het zuidoosten hebben automobilisten last van de wind en is het extra opletten geblazen, zegt de ANWB. Een woordvoerder stelt dat er risico's zijn als mensen met bijvoorbeeld een lege vrachtwagen of een aanhanger de weg op gaan.

Een boom waaide om in een tuin in Dordrecht. Een boom waaide om in een tuin in Dordrecht.

Op het water 

Niet alleen op het land, ook op het water zijn mensen in de problemen geraakt. Zo sloegen ongeveer tien mensen van de marine overboord tijdens een oefening op het IJsselmeer. Niemand raakte gewond. "Wel hadden ze lichte onderkoelingsverschijnselen" zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Ook waaide verschillende bomen om. In Maastricht waaide een grote boom op een rij huizen. En ook in Dordrecht waaide een grote boom om in een tuin. 

Geen vlaggen halfstok

Bij een vestiging van McDonald's in de buurt van Nijmegen waaide een grote tent om. Door de harde wind raakte de tent los en waaide half op het dak, meldt een fotograaf aan De Telegraaf.

Op Twitter laten verschillende gemeenten weten dat er tijdens Dodenherdenking geen vlaggen halfstok op kerktorens zullen hangen. De veiligheid kan met deze windkracht niet gegarandeerd worden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore