Vleesvervanger?

Knapperig tussendoortje: meelworm mag in EU worden gebruikt als voedsel

04 mei 2021 15:31 Aangepast: 04 mei 2021 17:24
Meelwormen worden al wel gebruikt in veel gerechten. Beeld © ANP

EU-burgers kunnen binnenkort voor het eerst insecten op het menu zetten. De gedroogde gele meelworm mag voortaan als voedingsmiddel dienen. De EU-landen stemden vandaag in met een voorstel van de Europese Commissie om de meelworm toe te laten voor gebruik als voedsel voor mensen.

De meelworm, eigenlijk een larf van de meeltor, kan als knapperig tussendoortje worden gegeten. Maar je vindt hem bijvoorbeeld ook in poedervorm als ingrediënt in koekjes of pasta.

Het insect is rijk aan onder meer belangrijke eiwitten en kan goed als vervanger voor vlees dienen. Insecten worden elders in de wereld al veel gegeten, maar in Europa wordt hooguit een enkele soort soms aan dieren gevoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Krekels, meelworm en bitterballen van oesterzwam: Lidl komt met duurzame producten

Milieu en klimaat

De komende jaren moeten ze vaker op ons bord belanden, vindt bijvoorbeeld ook landbouwminister Carola Schouten. Het eten van insecten trekt een minder zware wissel op milieu en klimaat dan van bijvoorbeeld rundvlees.

De EU-landen stemden vandaag in met een voorstel van de Europese Commissie om de meelworm toe te laten voor gebruik als voedsel voor mensen, meldt de commissie. Zij handelt in de komende weken de formaliteiten af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Läkkär! IKEA ontwikkelt meelwormburger en algen-hotdog

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore