Nederland

Ruinerwold-vader tijdelijk verbannen uit eigen woning door burgemeester

04 mei 2021 14:49 Aangepast: 04 mei 2021 15:27
De Kinderen van Ruinerwold Beeld © BNNVARA

De burgemeester van de gemeente Ermelo heeft een tijdelijk huisverbod opgelegd aan Gerrit-Jan van D. De vader van het gezin dat jarenlang een afgeschermd leven leidde in Ruinerwold mag om veiligheidsredenen niet meer in zijn woning komen. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente aan RTL Boulevard na berichtgeving van 'De Stentor'.

"We ontvingen signalen dat de veiligheid onvoldoende gewaarborgd kon worden"

Maandag meldde RTV Drenthe dat er tegen de vader, die door een hersenbloeding in een rolstoel is beland en volgens de rechtbank niet vervolgd kon worden, opnieuw aangifte is gedaan. Eén van de jongste vijf kinderen heeft aangifte gedaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag, zo liet het Openbaar Ministerie weten aan deze site.

Burgemeesters hebben de bevoegdheid om een tijdelijk huisverbod van tien dagen op te leggen. "Met de komst van vader, na zijn vrijlating, is de situatie veranderd. We hielden dat met diverse partijen nauwlettend in de gaten. We ontvingen signalen dat de veiligheid van de jongvolwassenen door de aanwezigheid van vader onvoldoende gewaarborgd kon worden", zegt de woordvoerder van de gemeente, die eveneens laat weten dat het verbod is ingegaan op 28 april. De burgemeester kan de maatregel met maximaal 18 dagen verlengen. Wanneer zij deze beslissing neemt, is niet duidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe aangifte tegen Ruinerwold-vader na zedenincident

Voor Van D. is momenteel een woonplek gevonden in de zorg. Waar dat is, kan een woordvoerder om privacyredenen niet vertellen. Momenteel wonen vier van de jongste kinderen in de Veluwse gemeente, die sinds vorig jaar woonruimte voor hen beschikbaar stelde. Na de vrijlating van de vader trok hij in bij zijn vijf jongste kinderen. Eén van hen verliet onlangs het huis in Ermelo. Het is niet duidelijk of dat degene is die aangifte heeft gedaan.

Advocaat Corinne Jeekel, die de oudste vier kinderen bijstaat, liet maandag aan RTL Boulevard weten dat haar cliënten ervan op de hoogte zijn dat één van de vijf jongeren aangifte heeft gedaan. "Verder hebben zij niets toe te voegen aan de informatie die het Openbaar Ministerie aan RTV Drenthe heeft verstrekt", luidde het statement van de raadsvrouw.

De komst van Gerrit-Jan van D. naar Ermelo leidde eerder deze maand tot ophef. De vader ging samen met klusjesman en verdachte Josef B. op pad naar woningen in de omgeving, om vervolgens aan te bellen en hun verhaal te doen. Bekijk hier onze reportage over de ophef:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore