Weekcijfers

RIVM: flinke stijging ziekenhuisopnames door corona onder 40 tot 60-jarigen

04 mei 2021 15:50 Aangepast: 05 mei 2021 07:45
Verpleegkundigen en een arts draaien een coronapatiënt op zijn rug op de IC van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Beeld © ANP

Er zijn in de afgelopen week 1633 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen met een corona-infectie. Dat meldt het RIVM in de nieuwste weekcijfers. Opvallend is dat er een 'sterke stijging' te zien is van het aantal mensen uit jongere leeftijdsgroepen die met COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen.

Vooral op de verpleegafdelingen is duidelijk te zien dat er relatief minder 80-plussers met corona worden behandeld. Het percentage patiënten van 30 tot 70 jaar groeide juist van ruim 43 procent in januari en februari naar meer dan 56 procent in maart en april. Sinds het begin van de coronacrisis is dit percentage niet zo hoog geweest.

Op de intensivecareafdelingen lagen de afgelopen twee maanden ook relatief meer coronapatiënten van tussen de 30 en 70 jaar. Maar deze verschuiving is minder sterk. Dit percentage is eerder ook wel hoger geweest.

Storingen

Er werden de afgelopen week 52.087 nieuwe positieve testen gemeld. Dat zijn er iets minder dan voorgaande week, maar dat heeft mogelijk ook te maken met de technische storingen in de afgelopen dagen. Dit waren de cijfers van de afgelopen weken:

  • Vorige week: 55.097
  • 2 weken geleden: 53.981
  • 3 weken geleden: 51.240
  • 4 weken geleden: 48.186

Al 44 dagen 'zeer ernstig'

We zitten – zelfs met storingsachterstanden – nu al 44 dagen achter elkaar op risiconiveau zeer ernstig qua besmettingen.

Zo lang hebben we daar in de coronaperiode na 1 juni (vanaf toen gingen we uitgebreider testen, de periode daarvoor is daarom niet vergelijkbaar) niet ingezeten.

OMT: ziekenhuisopnames moeten omlaag 

Het Outbreak Management Team (OMT) liet weten dat eerst de ziekenhuisopnames met zeker 20 procent moeten afnemen om te kunnen versoepelen. Ten eerste blijft de druk op de zorg 'onverminderd hoog'. Daarnaast zijn er nog altijd veel besmettelijke personen.

Voorlopig is er nog geen duidelijk dalende trend te zien: 

Bezetting ziekenhuizen en ic

Belangrijk is het ook om te kijken naar de bezetting van de verpleegafdelingen en de intensive care in ziekenhuizen. Om de bezetting naar beneden te krijgen, zal de uitstroom (patiënten die beter worden of overlijden) hoger moeten zijn dan de instroom. 

Op dit moment liggen er 818 coronapatiënten op de intensive cares. Een week geleden lagen er nog 813. Van een afname is dus nog geen sprake. Vandaag liggen 1795 patiënten op verpleegafdelingen, waar dat er vorige week 1759 waren. Ook daar is dus sprake van een stijging. Daarmee is het dus zeker nog niet duidelijk of de piek in de bezetting al is bereikt.

Meer besmettelijke personen

Het aantal besmettelijke personen is gestegen van 181.000 op 19 april naar bijna 188.000 op 26 april. "Het is dus nog steeds erg belangrijk je te houden aan de basismaatregelen", stlet het RIVM.

Het R-getal lag vorige week (19 april) onder de 1. Hoe dat voor afgelopen week zit, is nog niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Volg ons liveblog:

Verenigde Staten steunen vrijgeven patenten coronavaccin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore