Te koud

Harde wind en fikse buien tijdens Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

04 mei 2021 11:02 Aangepast: 04 mei 2021 11:37
Vooral morgen kans op zware windstoten Beeld © ANP Foto

Het zal je niet ontgaan zijn: al de hele ochtend raast er een stevige wind over het land. En dat gaat nog wel een paar uurtjes zo door. Sterker nog, ook vannacht en morgen blijft het flink waaien.

Nee, prettig weer is het deze meivakantiedag bepaald niet. Het is ronduit onstuimig te noemen, en er vallen veel buien. Daarbij is het met een graad of 11 ook niet echt warm. Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten en gaf eerder al code geel af. Langs de westkust en in het Waddengebied komen windstoten van 90 kilometer voor, en ook in de rest van het land moet je er rekening mee houden.

Dodenherdenking

Vanwege de harde wind is al een aantal teststraten van de GGD gesloten. Het gaat om testfaciliteiten in Zuidland, Beverwijk en Vlissingen.

Vanavond, wanneer op verschillende plekken - bijvoorbeeld op de Dam in Amsterdam en op de Waalsdorpervlakte -  plechtigheden rond Dodenherdenking plaatsvinden, kan de zon zich laten zien, maar de kans op buien is groot. En die kunnen hevig zijn, met hagel en onweer. Daarbij is de wind wel iets minder dan vanochtend, maar langs de westkust waait het met windkracht 7 tot 8 nog altijd stevig door. Zo rond 20.00 uur, het tijdstip van de twee minuten stilte, is het met 8 graden erg kil.

Dit is waarom we herdenken op de Waalsdorpervlakte:

Koude Bevrijdingsdag

Ook morgen, Bevrijdingsdag, is niet echt een dag om over naar huis te schrijven. Wisselvalligheid troef, met fikse buien die vergezeld kunnen gaan door hagel en onweer. Ook nu weer veel wind, met windkracht 5 tot 7 en de kans op flinke windstoten in het Waddengebied. 's Middags wordt het overigens wel wat beter, en laat de zon zich wat vaker zien. Maar ook morgen is het met zo'n 11 graden veel te koud voor de tijd van het jaar. Want eigenlijk zou de temperatuur nu zo rond de 16 graden moeten liggen.

Donderdag en vrijdag bieden ook weinig reden tot vreugde, al neemt de wind af. Het blijft wisselvallig, en vooral: het blijft te koud. De temperatuur gaat 's nachts zelfs richting het vriespunt.

Warm weekend

Daar komt zaterdag gelukkig verandering in. De temperatuur schiet omhoog, en gemiddeld wordt het zo'n 17 graden. Zondag wordt het nog beter. Dan wordt het een graad of 22 gemiddeld, en in het zuidoosten van het land kan de temperatuur met 25 graden zelfs zomerse waarden aannemen. Verwacht trouwens niet een ideale stranddag, want langs de kust wordt het maar zo'n 16 graden.

Die mooie periode is helaas van korte duur, want de dagen daarna wordt het al weer wisselvalliger en zakt de gemiddelde temperatuur naar zo'n 15 graden. Het blijft qua weer dus behelpen deze meivakantie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore