Ga naar de inhoud
Rechtbank Arnhem

Tot 12 maanden cel voor 'pedojagers' na fatale mishandeling 73-jarige man

Bloemen en kaarsjes op de plek van de fatale mishandeling in Arnhem. Beeld © ANP

De rechtbank in Arnhem heeft tot 12 maanden celstraf en jeugd-tbs opgelegd aan tieners die vorig jaar een 73-jarige man in Arnhem zo zwaar hebben mishandeld, dat hij overleed. Ook moeten ze duizenden euro's aan de nabestaanden van het slachtoffer betalen.

Het slachtoffer is om het leven gekomen tijdens een uit de hand gelopen 'pedojacht'. De vijf verdachten waren op 28 oktober vorig jaar, toen de dodelijke mishandeling plaatsvond, tussen de 15 en 18 jaar oud.

Jeugddetentie

De enige meerderjarige verdachte, die achttien was ten tijde van het delict, heeft samen met een zeventienjarige de hoogste straf opgelegd gekregen. Ondanks zijn leeftijd heeft de rechtbank, tegen de zin van het Openbaar Ministerie, voor jeugddetentie gekozen.

De voorzitter van de rechtbank wees erop dat hij het delict samen met een groep minderjarigen heeft gepleegd en hijzelf nog maar kort achttien jaar oud was. De andere verdachten kregen alleen een voorwaardelijke celstraf.

'Pedojacht'

De tieners voerden samen met een aantal anderen, in wisselende samenstelling, zeker tien 'pedojachten' uit. Dat deden ze ook op die fatale avond.

De 73-jarige Arnhemmer werd de stad aangevallen nadat hij online een seksafspraak met een minderjarige had gemaakt.

Tot
Lees ook:
Tot 18 maanden cel geëist voor fatale 'pedojacht' Arnhem

'Geen monster'

De officier van justitie heeft bij een eerdere zitting aangehaald dat uit onderzoek niet is gebleken dat hij eerder dergelijke intenties heeft gehad. "Hij was geen monster op wie moest worden gejaagd."

Volgens de rechtbank blijkt uit berichtenverkeer dat de jongens aandrongen op een afspraak, ook toen het slachtoffer duidelijk aangaf dat hij hem te jong vond. Uit onderzoek is niet gebleken dat de man eerder dit soort afspraken had gemaakt.

'Heftig geweldsincident'

Op beelden die door een van de verdachten zijn gemaakt, is te zien hoe de groep achter het slachtoffer aan rent. Drie van de jongens zouden hebben getrapt en geslagen. De rechter sprak van een 'heftig geweldsincident'.

De rechtbank vindt bewezen dat de jongens het slachtoffer hebben geduwd, geslagen en getrapt. Ook werd het slachtoffer uitgescholden voor 'kankerpedo'. Toen het slachtoffer op de grond lag, is hij ook tegen het hoofd geschopt. Hierdoor heeft de man een fatale hersenbloeding gekregen.

'Eigen rechter gespeeld'

Daarmee is niet bewezen dat de jongens de man wilden doden, maar ze hebben volgens de rechtbank wel het risico genomen dat zij het slachtoffer 'ernstig lichamelijk letsel' toegebracht hebben.

Over het fenomeen pedojagen zei de rechter: "Er is voor eigen rechter gespeeld, en dat neemt de rechtbank hen zeer kwalijk. De verdachten hebben iemand uitgelokt, zelf besloten dat diegene daarmee een pedo is, de straf bepaald en de straf ook zelf uitgevoerd."

Bekijk ook: dit is waarom pedojagen niet loont

03:55