Boodschappen doen

'Wie terugkeert uit buitenland negeert vaak quarantaine-advies'

04 mei 2021 02:35
Een reiziger arriveert op Schiphol, ter illustratie. Beeld © ANP

Even een frisse neus halen of toch gauw naar de supermarkt om boodschappen te doen? Het merendeel van reizigers die recent is teruggekeerd uit het buitenland doet dat, ondanks het dringende advies om in quarantaine te gaan. Het roept vragen op over de handhaving van de quarantaineplicht.

De meeste mensen die tien dagen in quarantaine moesten na een bezoek aan het buitenland, gingen toch naar buiten. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM en de GGD, schrijft coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Uiteenlopende redenen

Aan het onderzoek deden ruim 47.000 mensen mee. 1265 van hen waren recent in het buitenland geweest. Wat blijkt? Ruim 45 procent (573 mensen) gingen tegen het advies van het kabinet in toch naar buiten.

Het vaakst deden zij dat om boodschappen te doen (68 procent) of een frisse neus te halen (57 procent). Eén op de drie betrokkenen ging werken (31 procent), 18 procent liet de hond uit en 36 procent was 'om een andere reden' buiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overtreder quarantaineplicht loopt risico op boete van 435 euro

Nu geldt er nog een 'dringend advies' om in quarantaine te gaan na terugkomst uit het buitenland. Op 18 mei stemt de Eerste Kamer echter over een quarantaineplicht voor mensen die terugkomen uit een zeerhoogrisicogebied. Zij moeten dan mogelijk minimaal vijf dagen in quarantaine.

Grote twijfel

In de Tweede Kamer heerst grote twijfel over de handhaving van deze quarantaineplicht. De PVV had De Jonge daarom opgeroepen om te onderzoeken hoeveel mensen het advies niet opvolgen – en om welke redenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werknemer draait op voor extra vrije dagen bij quarantaineplicht

De Jonge schrijft dat hij 'niet kan inschatten' hoeveel mensen de komende maanden naar het buitenland afreizen en voor wie de quarantaineplicht gaat gelden. Hij hoopt dat er straks minder delen van de wereld als 'zeerhoogrisicogebied' gelden. Als de wet in februari al van kracht was geweest, waren er mogelijk zo'n 250.000 reizigers geweest die verplicht in quarantaine moesten.

Nabellen

De Jonge verwacht dat de quarantaineplicht te handhaven is. Hij richt een nabelteam op, dat 1500 telefoongesprekken per week kan voeren met mensen die recent zijn teruggekeerd uit het buitenland.

"Stel dat bij inwerkingtreden van de wet van de eerder genoemde 250.000 reizigers per week nog 5 procent quarantaine plichtig is, dan wordt ongeveer één op de acht reizigers nagebeld", legt hij uit. Alles wordt geregistreerd en doorgegeven aan de gemeenten, die de thuisblijvers kunnen controleren.

Bekijk ook: verpleegkundige Erwin ziet ic volstromen

Verpleegkundigen in de coronazorg zijn oververmoeid en gefrustreerd. Terwijl zij hun uiterste best doen om de overvolle ic's draaiende te houden, lappen anderen de coronaregels aan hun laars.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore