Minister laat het uitzoeken

Onderzoek: moeten lijkschennis en necrofilie strafbaar worden?

03 mei 2021 19:03 Aangepast: 03 mei 2021 19:04
Foto ter illustratie Beeld © ANP

Moet lijkschennis of necrofilie apart strafbaar worden gesteld? Dat is wat minister Ferd Grapperhaus (Justitie) laat onderzoeken, zo antwoordde hij op vragen van de Tweede Kamer.

Het verminken of seksueel misbruiken van een overledene is in Nederland niet apart strafbaar. Volgens Grapperhaus betekent dat niet dat mensen die zich er schuldig aan maken, er vaak mee weg komen, omdat ze ook kunnen worden vervolgd voor bijvoorbeeld grafschennis, vernieling, of andere vergrijpen.

Moord of doodslag

"Necrofilie komt weinig voor en meestal in combinatie met moord of doodslag. Van straffeloosheid van de dader is in de regel geen sprake", schrijft de minister.

De Volkskrant berichtte in maart over een oproep van Tweede Kamerleden en experts om lijkschennis wél strafbaar te stellen. De SP, SGP en D66 dienden schriftelijke vragen in. Daarin wijzen ze onder anderen op het feit dat necrofilie en lijkschennis in andere landen wel strafbaar is, en dat 'een overledene juridisch wordt beschouwd als een voorwerp, als een goed'.

Hoe wenselijk? 

Grapperhaus zegt in de discussie over een wetsvoorstel over seksuele misdrijven geen signalen te hebben gehad dat er behoefte was aan aparte strafbaarstelling. Zowel niet in in de Kamer, als daarbuiten. 

Toch laat de minister nu het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) een onderzoek doen naar hoe wenselijkheid deze zogenoemde 'strafbaarstelling' zou zijn. De minister hoopt nog dit jaar meer te kunnen zeggen over de uitkomst van het onderzoek.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore