Ga naar de inhoud
900.000 euro boete

ACM onderzoekt of bedrijven niet liegen als ze zeggen dat ze duurzaam zijn

Beeld © ANP

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil 170 bedrijven in de energie-, zuivel- en kledingsector onderzoeken op misleidende beweringen rond duurzaamheid. Bedrijven die onjuiste beweringen op hun producten zetten, kunnen rekenen op boetes van honderdduizenden euro's.

Dat maakte de ACM gisteren bekend. De toezichthouder riep 170 bedrijven op te checken of hun duurzaamheidsclaims kloppen. Het gaat om 60 energieleveranciers, 70 kledingbedrijven en 40 bedrijven in de zuivelsector.

In die sectoren zag de ACM tijdens een vooronderzoek veel claims die mogelijk misleidend zijn. Denk aan 'T-shirt van biologisch katoen', terwijl een T-shirt in werkelijkheid maar voor 50 procent uit biologisch katoen bestond. 

900.000 euro boete

En juist in die sectoren speelt duurzaamheid volgens de ACM een belangrijke rol bij aankopen van consumenten. Consumenten moeten de duurzaamheidsclaims kunnen vertrouwen, zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM. "En bedrijven met eerlijke claims mogen geen oneerlijke concurrentie ondervinden van bedrijven die consumenten misleiden met misleidende claims."

ACM:
Lees ook:
ACM: labels bij betaalde zoekresultaten hebben te weinig effect

De ACM roept de aangeschreven bedrijven op hun duurzaamheidsclaims te controleren aan de hand van vijf vuistregels die de ACM eerder publiceerde. Zo moeten bedrijven duidelijk maken waarom een product duurzaam is, moeten ze beweringen onderbouwen met feiten en moeten vergelijkingen met andere producten of bedrijven feitelijk ook echt kloppen. 

Als bedrijven consumenten misleiden over duurzaamheid van hun producten, kan de ACM boetes uitdelen die kunnen oplopen tot 900.000 euro per overtreding of een percentage van de omzet.

Toezicht
Lees ook:
Toezicht in 2021: kwetsbare consument extra in de gaten houden

Misleidende claims

In de brieven waarin de ACM bedrijven vraagt hun duurzaamheidsclaims te controleren, stuurde de ACM ook voorbeelden van misleidende claims mee.

Energie

  • "Het merendeel van onze groene stroom wordt opgewekt in Nederland", terwijl uit het stroometiket blijkt dat 20 procent is opgewekt in Nederland en 80 procent niet.
  • "In Nederland presteren wij het beste op het gebied van energietransitie" terwijl volstrekt onduidelijk is waarmee wordt vergeleken en op grond waarvan dit bedrijf 'de beste' is.

Kleding 

  • Een kledingaanbieder gebruikt de claim 'T-shirt van biologisch katoen', terwijl het T-shirt maar voor 50 procent bestaat uit biologisch katoen.
  • Op een kledingwebsite kun je het aanbod filteren op duurzaamheid. Consumenten die dit filter gebruiken, krijgen alle kledingstukken met het label 'duurzame keuze' te zien. Maar de webwinkel vermeldt niet wat er duurzaam is aan de getoonde kleding.

Zuivel

  • Op een pak melk staat dat op de voorkant dat het 'duurzaam' is. Op de achterkant staat dat de koeien vaak naar buiten mogen en dat de boerderij zelf stroom opwekt. Zelfs met deze uitleg blijft het voor de consument onduidelijk wat het precieze duurzaamheidsvoordeel is.
  • Op een melkpak staat '30 procent minder CO2-uitstoot'. Hieruit wordt niet duidelijk waarop dit slaat. Het bleek te gaan om 30 procent minder CO2-uitstoot bij de fabricage van deze verpakking ten opzichte van de vorige.
'Slim
Lees ook:
'Slim scherm zorgt voor grootste daling energieverbruik'