Ga naar de inhoud
'Beter voor klimaat'

Nooit meer vlees in de kantine: bij de TU Delft gaan ze voor vega

De kantine van faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft krijgt een volledig vegetarisch aanbod. Daarmee is de kantine van de architecten de eerste universiteitskantine in Nederland die geen vlees meer verkoopt, laat de TU Delft weten.

De TU Delft Campus wil in 2030 CO2-neutraal zijn. Om dit te bereiken, heeft de universiteit haar eigen CO2-uitstoot gedetailleerd in kaart gebracht. Het blijkt dat de voedselconsumptie van studenten en medewerkers op de campus het een-na-grootste aandeel in de uitstoot heeft. Op de eerste plek staat het gebruik van gas en elektriciteit.

Serieus

"Als we serieus iets aan klimaatactie willen doen, moet dus ook ons voedselpatroon veranderen," zegt Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van de TU Delft.

"De universiteit had altijd een sterk vlees-georiënteerde catering. Als we overschakelen naar een vegetarisch en veganistisch aanbod, dan scheelt dat meer dan de helft van de uitstoot door voedsel."

Je
Lees ook:
Je kind vegetarisch opvoeden, waar moet je dan op letten?

Hoeveel bespaar je? 

Elke vleeseter die het volhoudt om een week lang geen vlees te eten, bespaart gemiddeld:

  • 101 liter water
  • 79 kilometer autorijden
  • 770 gram dierenvlees

Nog meer cijfers:

  • Gemiddeld eten we zo'n 39 kilo vlees per persoon per jaar, dat is 700 miljoen kilo in Nederland in totaal.
  • Het slachtgewicht is ruim 3 miljard kilo.
  • Van het rundvlees en pluimveevlees dat in Nederland wordt geslacht wordt 78 procent geëxporteerd.
  • Van varkensvlees gaat 43 procent naar het buitenland.

Minder vlees 

Het aantal mensen dat zichzelf als een vleeseter ziet, daalt in Nederland. Een derde van alle huishouders gaf begin dit jaar aan minder minder vlees te willen eten, zo bleek uit de Vegamonitor 2020: een onderzoek onder zeker duizend Nederlanders in opdracht van Natuur & Milieu.

Vooral mensen onder de 40 jaar, vinden elke dag vlees eten niet meer van deze tijd. Mensen onder de 30 jaar geven zelfs twee zo vaak aan vegetariër of veganist te zijn.

Schokkende
Lees ook:
Schokkende beelden Britse stal: varkens met hamer doodgeslagen

Dat vegetarisch eten steeds populairder wordt blijkt ook uit de deelname aan de meest recente editie van de actie Nationale Week Zonder Vlees. Tijdens die week aten 1,7 miljoen Nederlanders dit jaar geen vlees.

Wanneer iemand een jaar lang een dag per week geen vlees eet, wordt er bijna 6 kilo vlees en 750 liter water bespaard.

Geen
Lees ook:
Geen dier minder geslacht: heeft een week minder vlees eten wel zin?
Bron: RTL Nieuws