12.000 feestgangers

De Jonge niet blij met feest Ajax: 'Club had verantwoordelijkheid moeten nemen'

03 mei 2021 13:54 Aangepast: 03 mei 2021 13:59
Het feest bij de Arena was drukbezocht. Beeld © ANP

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is niet blij met de manier waarop Ajax gisteren bij het behalen van het kampioenschap heeft gehandeld. De club had meer verantwoordelijkheid moeten nemen, vindt hij.

Als het aan De Jonge had gelegen was er na de wedstrijd tegen Emmen geen feest geweest met duizenden supporters bij de Johan Cruijff ArenA. De fans trokken zich daarbij weinig meer aan van de coronamaatregelen.   

'Nog even gedisciplineerd zijn'

"Ik denk dat het goed is om ons te realiseren dat we ons nog een hele tijd aan de regels hebben te houden. We moeten echt nog even gedisciplineerd zijn", zei de minister.

Ook demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus vindt dat het 'niet had mogen gebeuren'. De opmerking van Ajax-trainer Erik ten Hag dat de fans beter 'controleerbaar' waren geweest als publiek was toegestaan bij de wedstrijd, noemt Grapperhaus 'heel merkwaardig'. Dat was geen oplossing geweest voor de hoeveelheid mensen die buiten de ArenA stond, volgens de minister.

Zo zag het er gistermiddag uit bij de Arena:

Ook De Jonge legt de kritiek van Ajax dat het beter was geweest supporters toe te laten in het stadion naast zich neer. "Dat is geen rechtvaardiging om dan maar de regels los te laten en er buiten een feest van te maken."

'Besloten om niet op te treden'

Burgemeester Femke Halsema gedoogde het feest gisteren. Het was veel te druk, gaf de gemeente in een statement toe. "Er is besloten uiteindelijk niet op te treden tegen de grote groep supporters bij de Arena. Deze keuze is gemaakt om ongeregeldheden en escalatie van geweld te voorkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ajax wint landstitel, duizenden fans op de been in Amsterdam

Volgens de gemeente is daarmee een massale verplaatsing van supporters naar de open terrassen van de binnenstad voorkomen. "Onder begeleiding van de politie heeft de uitstroom gedoseerd kunnen plaatsvinden en zijn de meeste supporters naar huis gegaan."

Noodverordening

Voor de wedstrijd was er een noodverordening ingesteld voor het Leidseplein. "Het kampioenschap heeft in het verleden tot rellen op het Leidseplein geleid. Ook nu was er informatie dat supporters zich daar wilden verzamelen."

De gemeente zegt dat de dag uiteindelijk rustig is verlopen. Er zijn in totaal 15 mensen aangehouden. "Onder andere omdat personen vuurwerk en wapens bij zich hadden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore