Ga naar de inhoud
Shoppen zonder afspraak

Van sloffen tot baggy broeken: dit kopen we nu we weer naar winkels mogen

Het was afgelopen week druk in het centrum van Rotterdam. Beeld © ANP / Peter Hilz

De winkels zijn weer open zonder afspraak, en we gaan er massaal op af. Maar wat kopen we zoal? Nou, geen pumps en stropdassen, maar casual baggy broeken en sloffen met harde zolen voor buiten.

Na een jaar videobellen in joggingpakken en pantoffels willen we namelijk niet meer terug naar strak in pak, meldt The Wall Street Journal. De Amerikaanse krant schrijft dat kledingstijlen al meer casual werden vóór de coronacrisis, maar het afgelopen jaar – vooral doorgebracht in pyjama’s en sweaters – heeft deze trend een enorme boost gegeven.

Kleedgedrag past zich aan

Dat beaamt Olaf Zwijnenburg, retailspecialist bij Rabobank. "Bij een groot aantal merken en winkelketens die voorheen een fors omzetaandeel hadden in 'formal wear', zien we dat de trend naar meer 'casual wear' volop doorzet." Zwijnenburg verwacht dat we in de toekomst minder naar kantoor gaan, en dat het kleedgedrag zich daarop aanpast.

Dit merken ze ook bij H&M, laat een woordvoerder weten. "Klanten weten ons voor verschillende stijlen weer te vinden: zowel voor de zogenoemde 'lockdown looks' als meer geklede, fashionable outfits."

Winkelen
Lees ook:
Winkelen kan weer als vanouds: 'Verademing voor klant en eigenaar'

Retailspecialist Zwijnenburg herkent een versnelling van een aantal processen die al onomkeerbaar waren voor het coronavirus zijn intrede deed: de digitalisering, maar daarnaast ook de toegevoegde waarde van fysieke winkels.

De groei zit momenteel nog volop in online verkoop. "Het winkelen op afspraak was eigenlijk niet meer dan een doekje voor het bloeden", zegt Zwijnenburg. Hij noemt het openen van de winkels binnen de huidige maatregelen een 'mooie eerste stap' richting volledige heropening zonder beperkingen.

Dit zijn de huidige maatregelen voor winkels

Dit zijn de belangrijkste maatregelen die sinds 28 april in winkels gelden:

  • Winkels mogen tot 20.00 uur open blijven en klanten ontvangen zonder afspraak.
  • Kleine winkels mogen spontaan maximaal twee mensen per verdieping toelaten, voor grote winkels geldt een maximum van één klant per 25 vierkante meter. 
  • Mondkapjes blijven binnen verplicht, en klanten moeten zoveel mogelijk alleen naar de winkel komen.

Mocht het misgaan en mochten winkelstraten te druk worden, dan kunnen die alsnog worden gesloten.

Hier lees je alles over de versoepelde coronamaatregelen.

Nu de winkels weer open mogen, vallen de rijen voor de winkels op. Sommige mensen staan wel drie kwartier in de rij om te kunnen shoppen bij de Primark. "Dit komt vooral door de restricties van het maximaal aantal mensen dat naar binnen mag", zegt Zwijnenburg. "Vóór corona stonden al die mensen in de rij gewoon ín de winkel, in plaats van dat ze buiten moesten wachten."

Meterslange rijen voor de winkel

Een woordvoerder van de winkel laat aan RTL Nieuws weten blij te zijn dat de klanten weer naar de winkel mogen komen. "We waren verheugd om iedereen de afgelopen weken weer te mogen verwelkomen." Sinds de winkels weer open mogen zonder afspraak, staat soms een meterslange rij voor de deur, zoals in onderstaande beelden te zien is:

Rijen bij Primark en Ikea nu winkels weer open zijn

00:40
De winkels zijn weer open zónder afspraak. En dat laten veel mensen zich geen twee keer vertellen. Vooral bij de Ikea en Primark staan lange rijen.

Maar wat kopen we zoal nadat we de rijen getrotseerd hebben? Volgens The Wall Street Journal worden meer broeken met knopen en ritsen verkocht dan broeken met een elastieken band. Ook jurken, overhemden, blouses en sandalen zijn populair.

Basics zijn in trek

"Gekleurde stijlen, de geblokte ginghamprint en ook de vintage mom-style broek zijn favoriet bij onze klanten", zegt een woordvoerder van de Primark. "Ook slaan de klanten veel lente- en zomerkleren, zoals T-shirts, korte broeken en ondergoed, in." Bij C&A merken ze dat er veel vraag is naar kinderkleding. "Ook zijn denim en voorjaarsmode enorm in trek", zegt een woordvoerder van de kledingwinkel. 

Bij Zeeman verwachten ze dat de verkopen van dit soort 'basic' artikelen structureel hoger wordt, zei een woordvoerder eerder al tegen RTL Z. "Zeker als het thuiswerken voor het grootste deel van Nederland de norm wordt." 

Dat basics in trek zijn, merken ze bij C&A als bij H&M. "De zogeheten 'needs' zijn erg in trek", zegt de woordvoerder van H&M. "Denk hierbij aan basics, jeans en lingerie. Oftewel, items waarbij het gewoon prettig is om in de winkel te kunnen bekijken wat de juiste maat en het beste model is."

Vrijetijdskleding buitenshuis 

Bij de Amerikaanse warenhuisketen Macy's merken ze dat sloffen met harde zolen in trek zijn. En bij broekenmerk Levi's zijn - net als bij de Primark - de ruimvallende mom-jeans populair, schrijft The Wall Street Journal. 

Een
Lees ook:
Een pak verkoopt niet meer, joggingbroeken juist wel

Ook al mogen de winkels weer open zonder afspraak, retailspecialist Zwijnenburg merkt dat sommige winkels ervoor kiezen om daarnaast ook 'afspraakdagen' te houden. "Vooral winkels waar mensen veel geld uitgeven, zoals bij meubels of dure kleding, is winkelen op afspraak een prima oplossing om de klant maximale aandacht te geven."

Vooruitblik: hoe gaat winkelen in de toekomst, na corona?

Ondanks de opening van winkels, verwacht Zwijnenburg dat online winkelen een prominentere positie krijgen in het Nederlandse winkellandschap. "Online winkelen wordt steeds aantrekkelijker, en die markt zal ook harder groeien." Dit zal ten koste gaan van fysieke winkels. "De online groei is dus negatief voor fysieke groei en winkels."

Maar, zegt hij, veel consumenten willen vrijblijvend en spontaan langskomen voor inspiratie en gezelligheid. "Winkels en horeca voorzien in de behoefte van mensen aan ontmoetingsplaatsen, sociale interactie en gedenkwaardige ervaringen."

Dit kochten we online 

Het afgelopen jaar bestelden we met z’n allen massaal onze spullen online. Verkoopwebsite Beslist.com zette de stijging van de tien meest verkochte artikelen van het afgelopen jaar onder elkaar.

  • Gewichten (+2778%)
  • Fitnessapparatuur (+284%)
  • Kattenbakvulling (179%)
  • Wenskaarten (+134%)
  • Sjoelbakken (+128%)
  • Bureaustoelen (+99%)
  • Dierenvoer (+91%)
  • Haarkleuring (+70%)
  • Monitors (+64%)
  • Gezelschapsspellen (+47%)
Drie
Lees ook:
Drie kwartier in de rij voor de Primark: 'Je moet toch je inkopen doen'