Gevolgen coronacrisis

Ruim 80 procent minder passagiers via onze nationale luchthavens

03 mei 2021 01:24 Aangepast: 03 mei 2021 10:20
Het bleef vorig jaar rustig op Schiphol en andere Nederlandse luchthavens. Beeld © ANP

In de twaalf maanden sinds maart vorig jaar reisden er slechts 14,1 miljoen mensen per vliegtuig van of naar een Nederlandse luchthaven. Een jaar eerder waren dat nog 81,2 miljoen luchtvaartpassagiers. Daardoor daalde de CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaart met bijna de helft.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart vorig jaar verbood de regering de eerste passagiersvluchten uit risicogebieden zoals Italië en China vanwege de uitbraak van het coronavirus. Daardoor daalde het aantal passagiers in één klap met ruim twee derde.

Dieptepunt in april

De weken erna werd het alsmaar rustiger op Schiphol. Maar ook op de vliegvelden van Rotterdam The Hague, Eindhoven, Maastricht Aachen en Groningen zakte het aantal passagiers flink in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schiphol snoeihard geraakt door coronacrisis: verlies van 563 miljoen

De rustigste week van het jaar ('een laagterecord') kwam halverwege april, toen er slechts 24.600 passagiers via een van de vliegvelden reisden. Een jaar eerder waren dat er in dezelfde week nog 1,6 miljoen.

Drukke zomervakantie

Toen begin juni versoepelingen werden aangekondigd stegen de passagiersaantallen weer. Midden in de zomervakantie, in augustus, was het relatief gezien het drukst op de vliegvelden. Toch was het aantal passagiers ook in die week nog altijd 76 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. 

Door nieuwe coronamaatregelen in december nam het aantal passagiers opnieuw flink af. In maart van dit jaar, toen veel landen waren begonnen met vaccineren, was het aantal passagiers vergeleken met een jaar eerder alweer een stuk hoger.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vlucht naar nergens' is in opmars, maar niet in Nederland

Het aantal vluchten daalde met zo'n 54 procent, van 566 duizend in 2019 tot 258 duizend in 2020. Doordat er minder werd gevlogen daalde de CO2-uitstoot van de Nederlandse vloot met ongeveer de helft. Ook het brandstofgebruik van Nederlandse toestellen nam met de helft af. 

Zelfde bestemmingen

De bestemmingen waar mensen op vlogen veranderden in het coronajaar nauwelijks. Er reisden procentueel gezien net zoveel mensen naar een besmetting binnen Europa als een jaar eerder. De populairste bestemmingen? Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië.

Vrachtvervoer

Het vrachtvervoer werd veel minder hard geraakt door de coronacrisis. Er werd in de afgelopen twaalf maanden slechts 3,7 procent minder vervoerd dan een jaar eerder. 

Door coronamaatregelen werd er in de eerste maanden van de crisis minder vracht vervoerd, maar dat werd in het najaar ruimschoots ingehaald.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING: er wordt nog jaren minder gevlogen dan voor corona

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore