Ga naar de inhoud
'Volkomen onacceptabel'

Schokkende beelden Britse stal: varkens met hamer doodgeslagen

Archieffoto Beeld © ANP

Varkens die op een gruwelijke manier worden gedood, onder meer door te slaan met een hamer. In Groot-Brittannië is vol afschuw gereageerd op undercoverbeelden uit een varkensstal. "Dit is volkomen onacceptabel."

Donderdag zijn de gruwelijke beelden naar buiten gebracht. Varkens hebben de organen uit hun lichaam hangen. Biggetjes worden in een hoek gegooid, doodgeschopt of met een hamer om het leven gebracht.

De beelden komen uit een Schotse varkensstal en zijn stiekem gefilmd door de actiegroep Animal Equality UK. De afschuw is groot.

De Britse branchevereniging voor varkens laat in Britse media weten onderzoek te doen naar de beelden, schrijft The Times. De organisatie Quality Meat Scotland reageert eveneens geschokt en gaat een onderzoek instellen. "Dieren moeten met respect behandeld worden", zegt de organisatie in een reactie.

Goedkoop vlees

Volgens The Times was de eigenaar van de in opspraak geraakte stal aangesloten bij Quality Meat. De varkensstal levert vlees aan onder andere Lidl en Tesco, schrijft The Times. Beide supermarkten hebben direct de samenwerking opgezegd nadat de misstanden naar buiten kwamen. 

Volgens de krant Scottish Farmer oefenen supermarkten en overheden grote druk uit om goedkoop vlees te produceren. Die druk draagt eraan bij dat boeren de randen opzoeken.

Undercoverbeelden
Lees ook:
Undercoverbeelden slachthuis: varkens hard geslagen en aan staart weggesleept

Misstanden

RTL Nieuws bracht eerder al misstanden in Nederlandse slachthuizen naar buiten. Varkens die hardhandig uit vrachtwagens worden geslagen. Kreupele varkens die aan hun staart worden getrokken. Zieke dieren die worden opgejaagd. Het mag niet in een slachthuis, maar het gebeurt toch.

Lees hier meer daarover. 

Undercoverbeeld: varkens mishandeld

03:25
Undercoverbeeld van varkens die mishandeld worden bij groot Nederlands slachthuis.