Lange rijen

Heropening winkels en terrassen zorgt voor (te veel) drukte

01 mei 2021 16:40 Aangepast: 02 mei 2021 08:15
Drukte in het centrum van Rotterdam.

Het heropenen van de winkels en de terrassen brengt veel mensen op de been. In sommige binnensteden, zoals die in Eindhoven, Leiden en Amsterdam, is het te druk aan het worden en klinkt de oproep: kom niet meer naar de stad.

Het is de eerste zaterdag dat er weer zonder afspraak geshopt kan worden in niet-essentiële winkels zoals kleding- en schoenenzaken. En ook horecaliefhebbers kunnen dit weekend voor het eerst weer genieten van een biertje of een tosti op een terras. 

Terrassen weer open

De versoepelingen van de coronamaatregelen trekken een hoop mensen naar de binnensteden. Winkeliersvereniging INretail spreekt over een 'gezellige zaterdagdrukte'. 

Toch is het in sommige steden te druk. Meerdere gemeenten roepen via sociale media op om niet te komen als het niet noodzakelijk is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rijen bij Primark en Ikea nu winkels weer open zijn

Zoals in Eindhoven. "Het is erg druk in de binnenstad. Kom niet meer naar de binnenstad als het niet nodig is. Houd 1,5 meter afstand!", schrijft de gemeente op Twitter.

Lange rijen

Ook op meerdere plekken in Amsterdam is het erg druk. In de Kalverstraat en Nieuwendijk heeft de gemeente om die reden eenrichtingsverkeer ingesteld. Het is voor het eerst sinds december dat deze maatregel weer nodig is.

Op de Lijnbaan in Rotterdam staan lange rijen voor de winkels. Hetzelfde beeld is te zien in het centrum van Den Haag en Leiden. Ook daar zien winkeliers lange rijen voor de winkels.

De gemeente Leiden roept op om niet meer naar de binnenstad te komen, behalve als je al een reservering bij een horecagelegenheid had gemaakt.

Ook bij winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam werd het te druk. Daardoor is het voor bezoekers moeilijk om zich aan de coronaregels te houden. De gemeente laat weten dat de parkeerplaatsen zijn afgesloten en roept op om op een ander rustig moment de boodschappen te doen.

Grensgebieden

Ook in de steden bij de grens werd het te druk. Daar waren veel Duitsers op de been. Volgens RTV Oost zijn ondanks een oproep van de gemeente Enschede om weg te blijven, veel mensen de grens overgestoken. Ook de Duitse autoriteiten hadden opgeroepen om in eigen land te blijven, maar veel mensen gaven daar geen gehoor aan.

Bekijk ook: rijen bij Primark en Ikea nu winkels weer open zijn

Afgelopen woensdag mochten de winkels en terrassen weer open. Dat zorgde voor lange rijen bij de Primark.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore