Fieldlab-onderzoek

Proefreizigers vanmiddag naar Gran Canaria voor testvakantie

01 mei 2021 09:07 Aangepast: 01 mei 2021 13:38
Archieffoto, Gran Canaria september 2020. Beeld © DPA

Een groep van 178 Nederlanders vertrekt aan het begin van de middag voor een Fieldlab-proefvakantie naar Gran Canaria. Tot en met 8 mei blijven ze in een viersterrenhotel, maar anders dan bij de eerste Fieldlab-vakantie, mogen deze mensen wél van het resort af. Een groep van vijf mensen mocht niet mee met de vlucht omdat twee van hen positief zijn getest op corona.

Maar liefst 68.000 aanmeldingen kregen Corenden en TUI. Beide reisorganisaties selecteerden 90 kandidaten die aan de eisen van Fieldlab voldoen. Zo was het belangrijk dat deelnemers lijken op het profiel van mensen die normaal gesproken ook in de meivakantie naar de Canarische Eilanden zouden vliegen. 

Onderzocht wordt hoe de vakantiegangers zich gedragen op reis: houden ze zich aan de regels, wassen ze hun handen en dragen ze mondkapjes? De Nederlandse Staat financiert het onderzoek, dat is totaal 46.000 euro zal kosten. De reizigers betalen zelf de kosten van de vakantie a 800 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eftelingfan teleurgesteld na schrappen Fieldlab: 'Alles over voor een bezoekje'

Quarantaine na afloop niet gecontroleerd

Proefvakantiegangers moeten voor de reis een negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen. Tijdens de vakantie vullen deelnemers vragenlijsten in over hun gezondheid en reiservaring. Binnen 24 uur voor de terugreis wordt wederom een PCR-test afgenomen, waarna alleen de mensen met een negatieve testuitslag terug naar huis kunnen vliegen. Na thuiskomst wacht de vakantiegangers een quarantaine, waarop overigens niet wordt gecontroleerd.

Alle 188 mensen die vorige maand in Rhodos verbleven testten vlak voor hun terugkeer naar Nederland negatief. Spannend werd het op het Griekse eiland nog wel, toen vier deelnemers eerder in de vakantie niet met zekerheid negatief testten en met hun kamergenoten in quarantaine moesten. Een tweede test zorgde echter voor opluchting, toen bleek dat geen van hen was besmet.

Verslaggever Laura Veneman gaat mee met de reis:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore