36.196 aanmeldingen

Compensatie toeslagenaffaire voor bijna 10.000 ouders voorlopig afgewezen

30 april 2021 16:23 Aangepast: 30 april 2021 16:28
Alexandra van Huffelen. Beeld © ANP

Bijna 10.000 mensen die zich op tijd hebben aangemeld voor compensatie in de toeslagenaffaire, hebben daar voorlopig geen recht op. Dat schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen in een brief aan de Tweede Kamer.

In de toeslagenaffaire werden duizenden ouders onterecht als fraudeur bestempeld en werden kinderopvangtoeslagen onterecht stopgezet. Sommige ouders raakten diep in de schulden.

Meer dan 36.000 aanmeldingen

Ter compensatie konden ouders zich melden bij Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). In totaal hebben 36.196 ouders dat gedaan. 25.946  meldden zich voor de deadline van 15 februari. 10.250 hebben zich pas na de deadline aangemeld. Of zij in aanmerking komen, wordt binnen zes maanden onderzocht.

Bekijk ook: Ze zou 30.000 euro krijgen, maar 'toeslagenouder' Deborah heeft nog geen cent

Duizenden slachtoffers van de toeslagenaffaire krijgen hun compensatie niet voor de beloofde deadline van 1 mei.

Zeker 9463 mensen die zich hebben aangemeld, hebben volgens Van Huffelen voorlopig geen recht op compensatie. Het gaat bijvoorbeeld om 1800 ouders die geen kinderopvangtoeslag hebben ontvangen. In de helft van de gevallen was een ouder geen aanvrager van de toeslag, maar een toeslagpartner.

Geen fout

In 5800 gevallen is volgens Van Huffelen geen fout gemaakt. Bijvoorbeeld omdat het inkomen van ouders was gewijzigd of omdat het aantal uren kinderopvangtoeslag veranderde. 

Er is nadrukkelijk geen sprake van afwijzing van ouders, schrijft Van Huffelen in de brief. "Ouders komen mogelijk nog in aanmerking voor 30.000 euro na de integrale beoordeling. Ze hoeven zich hier ook niet apart of opnieuw voor aan te melden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lang niet alle compensatie-aanvragen in toeslagenaffaire goedgekeurd

Ouders die niet in aanmerking lijken te komen voor de Catshuisregeling, krijgen daar een brief over. Daarin staat dat UHT hun zaak in verband met zorgvuldigheid na 1 mei nog volledig zal beoordelen.

15.456 ouders die zich voor 15 februari hebben aangemeld, komen wel in aanmerking voor de compensatie. 11.143 van hen zullen het geld voor 1 mei ontvangen, de rest krijgt het voor 12 mei uitbetaald. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden gedupeerde ouders toeslagenaffaire kregen onterecht afwijzing compensatie

RTL Nieuws dossier toeslagenaffaire

Dossier Toeslagenaffaire

Het blootleggen van de misstanden bij de Belastingdienst in de Toeslagenaffaire, is terug te lezen in de artikelen en video's die RTL Nieuws hierover heeft gepubliceerd. Bekijk het hele dossier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore