Blijvend invalide

Marco verloor been door ongeluk met kermiskarretje, OM vervolgt eigenaar attractie

30 april 2021 16:44 Aangepast: 30 april 2021 21:03
Marco van As en zijn zoontjes

In september 2019 verloor Marco van As zijn rechterbeen bij een ongeluk op de kermis. Nu, anderhalf jaar verder, heeft het Openbaar Ministerie aangekondigd dat ze de eigenaar van de attractie gaan vervolgen.

Een woordvoerder van het Functioneel Parket bevestigt dat ze de eigenaar Frank Vale en zijn kermisbedrijf verdenken van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld.  

Het nieuws over de vervolging kwam voor Marco onverwachts. "Wij zijn eigenlijk altijd uit gegaan van een ongeluk. Dit heb ik niet zien aankomen." 

Break Dance

Zoals elk jaar bezochten Marco en zijn vrouw met hun twee zoontjes de kermis in Wijchen. "We gingen daar eigenlijk altijd wel even naar toe. Gezellig met het gezin." Maar in september in 2019 ging het gruwelijk mis.

Marco nam met zijn jongste zoontje plaats in de Deca Dance - ook wel Break Dance genoemd. Een attractie waarbij karretjes hard rondjes draaien. Zijn vrouw en oudste zoon stonden aan de kant te kijken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader (38) verliest been bij kermisongeluk Wijchen

Wat er precies gebeurd is, weet Marco niet meer. "Ik ben vrij snel buiten westen geraakt." Zijn vrouw en kinderen zien alles voor hun neus gebeuren. "Het karretje is losgeraakt en ik ben toen onder de attractie beland." 

Marco praat er vrij nuchter over; toch waren de gevolgen enorm. Door het ongeluk moet hij zijn rechteronderbeen missen en werd de knie van zijn linkerbeen verbrijzeld. Zijn zoontje had een gebroken arm. 

Grote beperking

Het gaat inmiddels redelijk met hem, maar het herstel duurt nog lang. "Ik heb een prothese waarmee ik een beetje in huis kan rondlopen. Maar het meeste last heb ik eigenlijk van mijn verbrijzelde knie. Dat been zorgt ervoor dat ik nog steeds maar korte stukjes kan lopen." 

Ook zijn zoons hebben nog altijd last van het ongeluk. Zijn jongste vooral psychisch. "Maar we zijn vooral blij dat we het nog na kunnen vertellen. Er zijn veel ergere dingen dan een been missen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veiligheidsbeugel breekt af van Thaise kermisattractie: bezoekers gelanceerd

De attractie was een half jaar voor het ongeluk nog gekeurd. Of dat toereikend is geweest, moet nog blijken. Marco: "Wij zijn in ieder geval altijd ervan uitgegaan dat er geen opzet in het spel was." 

Eigenaar Frank Vale laat weten ook verrast te zijn door het besluit van het Openbaar Ministerie. Hij zegt altijd 'naar eer en geweten' al zijn attracties te hebben verzorgd. "Ik zou niet weten wat ik verkeerd heb gedaan." 

Metaalmoeheid

Vale zegt nog elke dag te balen van wat er gebeurd is. "Het is onvergetelijk wat er is gebeurd. Had ik het kunnen voorkomen? Nee, dat denk ik niet." De attractie was al aardig op leeftijd. Volgens hem is het karretje met vader en zoon erin op de hoogste snelheid losgebroken, omdat een pin het door metaalmoeheid begaf. 

Marco weet nog niet of hij blij is met het nieuws. "Als blijkt dat er sprake is van grove nalatigheid, dan is vervolging wel op zijn plaats. Ik heb de indruk dat het Openbaar Ministerie misschien meer weet, anders zouden ze vast niet tot vervolging over gaan."

Wanneer de zaak inhoudelijk behandeld zal worden is nog niet bekend. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore