Einde schooljaar in zicht

Dilemma na wéér een schooljaar vanuit huis: blijven zitten of toch overgaan?

30 april 2021 15:41 Aangepast: 30 april 2021 16:04
Archieffoto Beeld © iStock

Middelbare scholen moeten soepel omgaan met de schoolresultaten van leerlingen. Bij twijfel moet een leerling toch overgaan en niet blijven zitten. Dat vindt de koepel van middelbare scholen, de VO Raad. Maar niet iedereen is het daar mee eens.

Het einde van het schooljaar komt in zicht, en daarmee laait op veel scholen de discussie op: moeten leerlingen die qua niveau achterblijven een jaar blijven zitten? Of mogen ze toch door naar het volgende jaar, uit coulance vanwege corona? 

Door corona zijn middelbare scholieren voor het tweede opeenvolgende jaar maar weinig naar school geweest. Door dat thuisonderwijs zijn de schoolresultaten minder dan in normale jaren. Moet hier rekening mee worden gehouden bij het bepalen of een scholier over mag of niet? 

Vorig jaar minder zittenblijvers

Ook vorig jaar was dit een punt van discussie, waarna veel scholen coulanter om zijn gegaan met het laten blijven zitten van scholieren. Waar in het schooljaar 2018/2019 6,4 procent van de scholieren bleef zitten, was dit vorig schooljaar 3,32 procent, bijna de helft minder dus.

Daarmee is er een trendbreuk te zien in het aantal zittenblijvers van de laatste jaren. De vraag is nu: moeten scholieren ook dit jaar makkelijker over kunnen gaan?

Coulance

De Vereniging van Scholen in het voorgezet onderwijs (VO Raad) adviseerde scholen vorig jaar om een zekere mate van coulance toe te passen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beslissen over overgaan of blijven zitten? 'Elke school doet het anders'

Dit jaar pleit de VO Raad opnieuw voor een coulanceregeling. Leerlingen mogen niet de dupe worden van de coronacrisis, vindt de VO raad. Dus moeten twijfelgevallen net als vorig jaar gewoon door naar de volgende klas.

"Wat breng je leerlingen als je ze laat blijven zitten vanwege iets dat buiten hun macht ligt? Onderzoek heeft al eerder aangetoond dat zittenblijven in de meeste gevallen geen positieve invloed heeft op de ontwikkeling en motivatie van leerlingen", zegt een woordvoerder.

Maatwerk

Maar er zijn ook scholen die het anders doen. Rector van het Leeuwarder Lyceum, Raymond in het Veld, was vorig jaar vanwege corona makkelijker met het laten overgaan van zijn scholieren, maar dit jaar niet. 

"We zien nu dat een grote groep leerlingen ondanks alle extra ondersteuning niet het voldoende niveau heeft gehaald", vertelt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1 op de 6 scholieren presteerde slechter na thuisonderwijs: 'Het was ellende'

"We willen voorkomen dat dit volgend jaar weer zo zal zijn, waardoor we ons normale normeringsbeleid gaan hanteren in de overgangsbesprekingen. Dat geeft ons ruimte voor maatwerk, waardoor docenten in de vergaderingen nog steeds tot een individueel besluit kunnen komen. We versoepelen dus niet structureel, maar kijken naar de omstandigheden."

'Docent heeft laatste woord'

Ook voor de Algemene Onderwijs Bond (AOB) staat maatwerk voorop. "Er zal per leerling bekeken moeten worden of die over mag of niet. Wat ons betreft heeft de docent het laatste woord", laat een woordvoerder weten.

"Het heeft geen zin om iedereen makkelijker over te laten gaan, daar kan een scholier later last van krijgen als toch blijkt dat hij of zij het niveau niet aan kan."

Bekijk ook: Pien (13) is wel klaar met online lessen volgen

Veel scholieren die dit jaar lang thuisonderwijs moesten volgen, waren daar op den duur wel klaar mee.

Advies negeren

Op het Odulphuslyceum in Tilburg werd al voor corona een overgangsregeling gehanteerd die bestand is tegen omstandigheden, en daarmee nu ook 'coronaproof' is. Scholieren mogen daar in hun schoolcarrière één keer 'passen' voor het advies dat ze voor het volgende schooljaar krijgen.

"Scholieren mogen dit advies één keer naast zich neerleggen", legt adjunct-directeur vwo onderbouw Kristel de Kort uit. "Een scholier moet dan vervolgens met de mentor en ouders een plan van aanpak opstellen, waar ze zich het volgende schooljaar aan moeten houden en wij ze bij gaan ondersteunen."

Mochten scholieren er het jaar daarna toch niet uitkomen, dan vervolgen ze het pad dat docenten adviseren. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Eigen inbreng

Op het Scala College in Alphen aan den Rijn krijgen scholieren, net zoals vorig jaar, van de docenten een advies over het volgende schooljaar. Eerder was dit een bindend besluit, nu is er ruimte voor discussie: als de leerling het niet eens is met het advies, kan hij of zij dit samen met de ouders beargumenteren.

"We hebben onze leerlingen niet veel gezien dit jaar, soms kunnen zij zelf beter inschatten wat voor hen het beste is", laat directeur Ezra Meijer weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oproep aan basisscholen: 'Geef leerlingen groep 8 voordeel van de twijfel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore