Ga naar de inhoud
Kwetsbare groep

Corona-uitbraak in verpleeghuis ondanks vaccinatie bewoners

In een tehuis voor dementerende ouderen in het Gelderse Wehl zijn twaalf van de 29 bewoners positief getest op het coronavirus, terwijl alle bewoners zijn gevaccineerd. De besmette bewoners hebben milde klachten en worden gescheiden van de andere mensen in het tehuis verzorgd.

Bijna alle bewoners hebben hun tweede vaccinatie al gehad, zegt een woordvoerder van Sensire, waar het verpleeghuis onder valt. Een of twee bewoners hebben alleen nog hun eerste prik ontvangen. De mensen die hun tweede prik wel kregen, ontvingen die al meer dan twee weken geleden.

Nog steeds overdraagbaar

Toen het virus het verpleeghuis eenmaal binnen was, raakten in korte tijd twaalf mensen besmet. De uitbraak laat dan ook zien dat je het virus nog steeds kunt overdragen, ook al ben je gevaccineerd, stelt specialist ouderengeneeskunde Marco Repko van Sensire.

Kan
Lees meer
Kan ik, als ik gevaccineerd ben, nog ziek worden of anderen besmetten?

Volgens de woordvoerder van de organisatie komen besmettingen onder gevaccineerde bewoners van verpleeghuizen wel vaker voor. Een uitbraak van deze omvang is hij nog niet eerder tegengekomen, maar dat betekent volgens hem niet dat het niet gebeurt.

"Niet alle verpleeghuizen brengen dit soort informatie naar buiten. Wij hebben besloten dat wel te doen, juist om te laten zien dat het nodig blijft je aan de maatregelen te houden."

Hoe
Lees meer
Hoe groot is de kans dat je voor de tweede keer corona krijgt?

Kwetsbare groep

Want de bewoners hebben weliswaar slechts milde klachten, maar omdat het om zo'n kwetsbare groep gaat, kunnen ook relatief onschuldige klachten gevaarlijk zijn. Een klein hoestje kan 'net de laatste druppel zijn' voor de gezondheid van de deze mensen, zegt de woordvoerder.

"Bovendien gaat het om mensen die ook niet meer goed kunnen aangeven waar ze precies last van hebben. We merken dat ze een beetje hoesten, maar we weten niet of ze bijvoorbeeld ook last hebben van hun keel."

De GGD onderzoekt of de uitbraak in het verpleeghuis is veroorzaakt doordat het om een extra besmettelijke variant van het virus gaat.

Effect
Lees meer
Effect van vaccinaties is zichtbaar bij ouderen, 'en dat is positief'