Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Vanaf hoeveel dagen na mijn coronaprik(ken) ben ik beschermd tegen het virus?

Inmiddels zijn er in Nederland al miljoenen coronaprikken gezet. Peter, Rianne en Elcke vragen zich af hoe snel de vaccins werken, en na hoeveel dagen na de laatste prik, je beschermd bent tegen het coronavirus. Deze vraag beantwoorden we vandaag in de 233e corona-update.

"Bij de meeste vaccins zien we vanaf drie weken na de eerste prik de eerste tekenen van bescherming", zegt vaccinoloog Anke Huckriede van het UMC Groningen. "Dat is dan nog niet voldoende, maar de bescherming neemt daarna verder toe en wordt versterkt door de tweede vaccinatie."

Verschillen per vaccin

Wanneer een vaccin de maximale bescherming biedt, verschilt per vaccin, zo staat op de site van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

  • Het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit twee prikken. De laatste prik krijg je minimaal drie en maximaal zes weken na de eerste prik. Zeven dagen na je laatste prik ben je maximaal beschermd . In het geval van Pfizer beschermt het vaccin voor 95 procent.
  • Het vaccin van Moderna bestaat ook uit 2 prikken. De tweede prik krijg je 28 dagen na de eerste prik. Vanaf 14 dagen na de tweede prik van Moderna ben je maximaal beschermd. In het geval van Moderna gaat het om 94,1 procent.
  • Bij het AstraZeneca-vaccin krijg je ook twee prikken, met 4 tot 12 weken ertussen. Vanaf 14 dagen na de tweede prik met AstraZeneca ben je maximaal beschermd. In het geval van AstraZeneca is de werkzaamheid 60 procent.
  • Bij het Janssen-vaccin krijg je maar één prik. Vanaf 14 dagen na die prik ben je maximaal beschermd tegen het coronavirus. In het geval van het Janssen-vaccin gaat het om 66 procent.  

Werkzaamheid van 94,1 procent?

Bij het omschrijven van de werkzaamheid van een vaccin, wordt een percentage genoemd. Wat betekent dit precies? 

"Als een vaccin een werkzaamheid heeft van 94,1 procent (Moderna), dan betekent dit dat van de 100 mensen die zonder vaccin klachten zouden krijgen, er na vaccinatie nog maar ongeveer 6 mensen zijn die COVID-19 met symptomen kunnen krijgen", zegt een woordvoerder van het CBG.

Besmettelijkheid na vaccinatie

Hoewel de kans dat je (ernstig) ziek wordt door het coronavirus dus zeer klein wordt na vaccinatie, bestaat er nog wel een (kleine) kans dat je anderen kunt besmetten met het coronavirus.

Daarom adviseert het RIVM om ook als je volledig gevaccineerd bent, de geldende coronamaatregelen voorlopig aan te houden. 

"We weten nog niet of iemand die gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere: voor gevaccineerde personen gelden voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn." Als er meer bekend is, wordt dit beleid mogelijk aangepast.

Kan
Lees ook:
Kan ik, als ik gevaccineerd ben, nog ziek worden of anderen besmetten?