17.000 doses

Rusland komt met coronavaccin voor dieren, interesse groot

30 april 2021 11:04 Aangepast: 30 april 2021 14:40

Rusland heeft de eerste 17.000 doses van een coronavaccin voor dieren geproduceerd.

Het middel beschermt zoogdieren als honden, katten, nertsen en vossen, waarvan bekend is dat ze het coronavirus kunnen krijgen.

In maart goedgekeurd

De eerste doses van Carnivac-Cov worden in Rusland gebruikt. Zeker twintig organisaties vanuit de hele wereld hebben interesse getoond in het middel. Het vaccin werd in maart goedgekeurd in Rusland en volgens dat land wordt de aanvraag voor goedkeuring in de Europese Unie momenteel voorbereid.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei eerder al dat het bezorgd was over besmettingen tussen mensen en dieren. Volgens Rusland helpt dit vaccin zulke besmettingen te voorkomen. Ook zouden mogelijke mutaties kunnen worden voorkomen, doordat dieren met dit vaccin niet besmet raken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Wie besmet wie? Groot Nederlands onderzoek naar corona bij katten

In Nederland

Medio vorig jaar werd in ons land voor het eerst bij drie katten en een hond corona vastgesteld. Zeer waarschijnlijk zijn de dieren besmet geraakt door mensen. De hond overleefde de besmetting niet.

Minister Schouten adviseerde baasjes die klachten hadden om hun dieren niet te knuffelen en afstand te houden met dieren. "En als je dier klachten heeft, bel de dierenarts."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Corona vastgesteld bij drie Nederlandse katten en een hond

RIVM: kleine kans

Het RIVM zei naar aanleiding van deze gevallen dat de kans op besmetting 'klein' is. De kans dat een zieke kat met corona een mens kan besmetten is volgens het instituut ook 'heel klein'. 

Hoeveel katten en honden er in ons land besmet zijn met corona is niet bekend. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore