Na kort ziekbed

VVD-politicus Hans van Baalen (60) overleden

30 april 2021 10:21 Aangepast: 30 april 2021 14:14
Hans van Baalen Beeld © ANP

VVD-politicus Hans van Baalen is na een kort ziekbed in een ziekenhuis in Rotterdam overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Van Baalen zat twee periodes als defensie- en buitenlandspecialist in de Tweede Kamer, van 1999 tot 2002 en van 2003 tot 2009. Daarna kwam hij voor de liberalen in het Europees Parlement.

Partijvoorzitter ALDE

Daar was hij sinds november 2015 partijvoorzitter van de ALDE (Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa), waarbij de VVD namens Nederland is aangesloten.

Van Baalen is 60 jaar oud geworden.  

Demissionair minister-president Mark Rutte is 'getroffen' door het overlijden van zijn partijgenoot Hans van Baalen. Hij is een van de velen die terugblikt op het leven van de 60-jarige politicus van wie vrijdag bekend werd dat hij na een kort ziekbed is overleden.

'Lieve Hans'

Meer VVD'ers uitten hun waardering voor hun partijgenoot. Oud-Tweede Kamerlid Ton Elias treurt om het heengaan van 'die lieve Hans van Baalen, zoveel warmer dan vele mensen wisten'. Hij prijst zijn 'vlijmscherpe' politieke intuïtie. Frans Weisglas noemt hem 'toegewijd, een echte liberale Europeaan en zo enorm aardig'.

Met Hans van Baalen is een 'passioneel en toegewijd liberaal' heengegaan, zegt de Europese liberale partij ALDE, waar Van Baalen voorzitter van was. Guy Verhofstadt van diezelfde partij, met wie Van Baalen een veelbesproken steunbetuiging uitsprak aan de pro-Europese betogers op het Maidanplein in Oekraïne, zegt verdrietig te zijn over de dood van 'mijn vriend Hans van Baalen'. Hij was een 'dierbare collega en gewiekste compromissensluiter in het Europees Parlement', zo schrijft hij.

Trouwe vriend verloren

Charles Michel, de voorzitter van de Raad van de Europese Unie zegt 'een trouwe vriend en een ware liberale voorvechter' verloren te zijn. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie is naar eigen zeggen 'kapot' van de dood van Van Baalen.

"We hebben bijna drie decennia samengewerkt", memoreert D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld. "Hans was een gul en voorkomend mens. Hij zal enorm gemist worden." PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius sprak ook haar waardering uit. "We kruisten menigmaal de 'politieke degens', maar altijd op een respectvolle manier. Iets wat niet altijd meer vanzelfsprekend is."

De CDA-delegatie in het Europees Parlement omschrijft de politicus als een 'zeer bedreven politicus en fijn mens'. CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra noemt Van Baalen een 'échte politicus en Europeaan, die zich met kennis van zaken en humor inzette voor de publieke zaak'. SGP-leider Kees van der Staaij spreekt van een 'aimabel en kleurrijk parlementariër'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore