Pijnlijke fout

Medewerker gemeente Utrecht vernielt groen kunstwerk van 2,5 ton

29 april 2021 21:55
Vrijwilliger Ben bij de trap in betere tijden.

Een iets te ijverige groenmedewerker van de gemeente Utrecht heeft een ecologische trap per ongeluk vernield. Het kost volgens vrijwilligers jaren om het groene kunstwerk ter waarde van 2,5 ton te herstellen. "Ontzettend balen", zegt een van de initiatiefnemers.

De groene trap is een initiatief van de stichting Vergroening Singel030. "Het idee is dat de trap helemaal begroeid zou raken met allerlei bijzondere plantjes. We waren zo mooi op weg", zegt Ben Nijssen, een van de betrokken vrijwilligers. 

Het ging goed, totdat een ingehuurde gemeentewerker allerlei plantjes weghaalde tijdens zijn dienst. "Er staat bijna niets meer."

Grotendeels vernield 

De ecologische trap staat achter het Centraal Museum en is bedoeld als ontmoetingsplek tussen mens en natuur. Het groene kunstwerk werd in een paar minuten tijd grotendeels vernield. RTV Utrecht bracht het nieuws naar buiten

"De gemeente heeft het ons meegedeeld", zegt vrijwilliger Nijssen. "De ingehuurde groenmedewerker heeft het natuurlijk niet bewust gedaan, maar het is wel ontzettend vervelend."

De trap in betere tijden. De trap in betere tijden.

De trap zou een groene verbinding worden tussen het Centraal Museum en het achterliggende park. "We zijn al drie jaar bezig met de vegetatie. Het gaat om heel bijzondere plantjes tussen de treden." 

Plugplantjes

Ook de zogenoemde plugplantjes zijn heel bijzonder, zegt Nijssen. "Het kost tijd om zo'n omgeving te creëren. Dat plant je niet even zomaar terug." De stichting is nu bezig met de gemeente om de trap te herstellen. "Er zit zoveel tijd en liefde in. Dat mag niet zomaar verloren gaan. Maar het gaat zeker een jaar duren."

Volgens RTV Utrecht heeft de gemeente beloofd alle extra gemaakte kosten op zich te nemen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore