Schattig roofdier

Waarom worden wasberen in Nederland gevangen of doodgemaakt?

29 april 2021 15:34 Aangepast: 29 april 2021 17:13
Deze wasbeer lag in Vught in een boom te slapen. Uiteindelijk is hij gevangen. Beeld © Bart Meesters

In Gelderland zijn deze week twee wasberen gevangen en afgemaakt. Dat meldt de provincie vandaag. Ook in de Brabantse plaats Vught doken deze maand twee wasberen op. Waar komen de wasberen vandaan, en waarom worden ze bestreden?

Begin deze maand gingen de beelden rond van een wasbeer in Vught, die slapend in een boom werd gespot. Tientallen mensen uit de buurt kwamen het diertje bekijken.

Maar niet veel later meldde de gemeente Vught dat er een jager was ingeschakeld om de wasbeer dood te schieten. Uiteindelijk werd het dier een doodvonnis bespaard: de dierenambulance ving de wasbeer, en bracht hem naar Stichting AAP.

Je ziet de slapende wasbeer in deze video:

Het komt niet zo vaak voor dat een wasbeer wordt gezien in Nederland, laat staan eentje die heerlijk ligt te slapen in een boom.

Twee wasberen in Gelderland hadden afgelopen week minder geluk: zij zijn afgeschoten door de provincie, meldt De Stentor. Waarom laten we de wasberen niet gewoon met rust?

Schadelijk voor de natuur

Wasberen horen van oorsprong niet in Nederland thuis. "Wasberen zijn schadelijk voor de natuur." Dat zei Wilfred Reinhold, directeur van het Platform Stop invasieve exoten, eerder tegen RTL Nieuws. "Ze roven eieren en kuikens, ze eten van alles. Daar hebben de inheemse soorten onder te lijden."

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

We gaan niet winnen van de wasbeer: 'Hij duikt steeds vaker op'

Bovendien dragen veel wasberen een parasiet bij zich, de wasbeerspoelworm. Deze worm kan via uitwerpselen overgedragen worden op mensen en in sommige gevallen ernstige of zelfs dodelijke schade veroorzaken aan het zenuwstelsel.

Invasieve exoot

Het dier is daarom door de Europese Unie op de lijst van 'invasieve exoten' gezet. Dat zijn dieren die niet oorspronkelijk in Europa voorkomen, en hier schade aan de natuur kunnen veroorzaken.

Waar komen wasberen vandaan?

De wasbeer komt van nature uit Noord-Amerika, maar in het verleden zijn ze door mensen naar Europa gebracht. In Duitsland zijn sinds de jaren 30 bijvoorbeeld wasberen losgelaten in het wild, om er vervolgens op te kunnen jagen.

Daar komen de dieren inmiddels massaal voor. En ze komen onze kant op: waarschijnlijk komen er binnen een paar jaar ook een stuk meer wasberen voor in het grensgebied met Nederland, schrijft Wageningen University.

De meeste wasberen die nu aangetroffen worden in Nederland zijn waarschijnlijk ontsnapte of gedumpte huisdieren. Tot 2016 mochten wasberen als huisdier gehouden worden.

Alle landen in de EU zijn verplicht om invasieve exoten te bestrijden. Maar hoe ze dat doen, mogen de landen zelf bepalen.

Dat de wasbeer bestreden moet worden, daar is ook Stichting AAP het mee eens, zegt directeur David van Gennep. "Het is lastig te bepalen wat het risico van een nieuwe soort is voor het natuurlijke evenwicht. Daarom moet je vroegtijdig ingrijpen. Hoe langer je wacht, hoe ingewikkelder het probleem wordt."

Geen efficiënte methodes

Maar de grote vraag is hoe. "Er zijn op dit moment geen methodes om wasberen efficiënt te bestrijden, laat staan met oog voor het dierenwelzijn", zegt Van Gennep.

Afschieten is in elk geval geen goede manier, stelt de directeur. "In Duitsland zitten naar schatting zo'n 1,5 miljoen wasberen. In 2019 werden er maar liefst 220.000 doodgeschoten. En alsnog groeide de populatie met 17 procent. Hoeveel je ook schiet, het heeft geen zin."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In Limburg gevangen wasberen verhuizen naar Emmen

Dat veel mensen wasberen schattig vinden, maakt de beheersing niet makkelijker, denkt Van Gennep. "Bij plaagdieren mag heel veel: afschieten, vergiftigen, klemmen gebruiken. Als een dier niet leuk gevonden wordt, is het welzijn blijkbaar minder belangrijk. We zijn blij dat het welzijn van de wasberen nu wel aandacht krijgt."

Anticonceptie

Daarom moet er op Europees niveau gezocht worden naar diervriendelijke oplossingen. "Er zijn nieuwe middelen nodig om het aantal wasberen te verminderen", zegt Van Gennep.

"Ik denk dan bijvoorbeeld aan een soort anticonceptie, dus een middel waardoor ze niet meer vruchtbaar zijn. Dat wordt in Engeland ingezet tegen een invasieve eekhoornsoort. Maar voor de wasbeer bestaat zoiets nog niet, dus daar moet meer energie en geld in gestoken worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore