'Work in progress'

RIVM heeft geen idee hoe Kuipers aan avondklokcijfers komt

29 april 2021 13:54 Aangepast: 29 april 2021 14:00
Avondklokcontrole Beeld © ANP

Het RIVM weet niet hoe Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, erbij komt dat de invoering van de avondklok geen effect heeft gehad.

"Wij weten niet waar Ernst zich op baseert, wij zijn nog aan het kijken wat het heeft opgeleverd, maar dat is nog work in progress", zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Reductie van 10 procent

"Onze beste inschatting vooraf was dat de gecombineerde maatregel van de avondklok en de eenpersoonsbezoekregeling een reductie van ongeveer 10 procent zou opleveren. We kijken nu of we daar berekeningen op los kunnen laten om daar nog een preciezer netto-effect uit te distilleren. Maar die hebben we nu nog niet", aldus de woordvoerder.

Kuipers zei tijdens de RTL-talkshow Beau dat de avondklok niet of nauwelijks zin heeft gehad: "Bij de invoering van de avondklok was de berekening dat het 10 procent zou verminderen. Het is een niet-gecontroleerd experiment, maar als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect.

Hoge R-waarde

"Maar we moesten iets doen. In januari wisten we dat de Britse variant het land inkwam, en dat de verspreiding daarvan sneller ging." Vanwege de hoge R-waarde van deze variant in Groot-Brittannië waren volgens Kuipers daarom hier eveneens maatregelen nodig, 'welke dan ook'. "We zitten op het hoogste aantal besmettelijke personen tot nu toe, ondanks dat er gevaccineerd wordt." 

Kuipers zei blij te zijn dat het aantal vaccinaties per week stijgt en kan uitkomen op 1,5 miljoen prikken per week, "zonodig met behulp van huisartsen en ziekenhuizen".

De avondklok is deze week afgeschaft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Einde aan historische avondklok: maatregel die tot veel creativiteit leidde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore