Doodslag

Zeven jaar cel voor zoon die raadslid doodsloeg met hamer

29 april 2021 13:57 Aangepast: 29 april 2021 13:58
Beeld © GinoPress B.V.

Een 22-jarige man uit Sint-Michielsgestel is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot zeven jaar gevangenis voor het doodslaan van zijn vader met een hamer.

Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar cel geëist voor moord, maar volgens de rechtbank was geen sprake van een vooropgezet plan van de zoon. De rechtbank veroordeelt de verdachte daarom voor doodslag. Hij zou hebben gehandeld in een hevige gemoedsopwelling.

De 64-jarige Jack de Vlieger werd op 22 augustus vorig jaar dood gevonden in de garage van zijn woning. Hij had meerdere schedelbreuken, hersenletsel, ribbreuken en een klaplong. Ook was sprake van veel bloedverlies. De Vlieger was in zijn woonplaats fractievoorzitter van de PvdA.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoon van omgekomen PvdA-politicus Sint-Michielsgestel opgepakt

In een emotioneel relaas bekende de zoon twee weken geleden hoe hij zijn vader meerdere malen met een klauwhamer sloeg op zijn rug en hoofd. Vader en zoon hadden een erg slechte relatie. Op de fatale dag was er iets geknapt bij de verdachte na een ruzie over zijn eetstoornis en de opmerking van zijn dominante vader. Die zou zijn zoon hebben toegesnauwd dat hij beter zelfmoord kon plegen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Door zijn persoonlijkheidsstoornis is de verdachte volgens gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens zijn advocaat zijn de psychische problemen bij zijn cliënt veroorzaakt door de vader die zijn zoon psychisch zou hebben mishandeld.

De kans dat de verdachte, die een blanco strafblad had, nogmaals een dodelijk misdrijf pleegt is volgens deskundigen klein. Daarom is geen tbs met dwangverpleging geadviseerd. De rechtbank nam deze adviezen over.

Volgens zijn advocaat zijn de psychische problemen bij zijn cliënt veroorzaakt door de vader die zijn zoon psychisch zou hebben mishandeld. De advocaat deed bij de rechtbank een zogeheten beroep op psychische overmacht en vond dat zijn cliënt moest worden ontslagen van rechtsvervolging. Dat is door de rechtbank verworpen.

De verdachte hoorde het vonnis snikkend aan via een videoverbinding vanuit de gevangenis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore