Ga naar de inhoud
Niet op tijd thuis

95.000 avondklokboetes uitgedeeld, voor 9 miljoen geïncasseerd

Avondklokcontrole op de Dam in Amsterdam. Beeld © ANP

Ruim 95.000 mensen kregen in drie maanden tijd een boete omdat ze niet voor de avondklok thuis waren. Dat heeft de staatskas 9 miljoen euro opgeleverd.

De avondklok werd op zaterdag 23 januari ingevoerd en gold tot met afgelopen woensdagochtend 04.30 uur. Het kabinet stelde de regel in om feesten en bezoekjes tegen te gaan en zo verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Was je na de avondklok op straat en had je geen geldige reden, dan was de boete 95 euro. De politie heeft dus voor 9.025.000 euro aan boetes uitgeschreven.

Zo hebben we de avondklok overleefd en (soms een beetje) ontdoken

02:00
De avondklok is definitief verleden tijd. Hoe we die avondklok hebben doorstaan en hoe het af en toe natuurlijk toch wel even misging, zie je in de video.

Geen effect

Volgens Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, heeft de avondklok nauwelijks effect gehad. De verwachting vooraf was dat met de invoering van de avondklok het aantal besmettingen met 10 procent zou verminderen. "Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect", zei Kuipers woensdagavond bij Beau.

Maandag voert de actiegroep Viruswaarheid bij de rechtbank in Den Haag opnieuw een kort geding over de inzet van de avondklok. Viruswaarheid eist dat de Staat het instrument niet nog eens inzet. Het RIVM zegt dat het effect van de avondklok nog niet bekend is en dat Kuipers voor zijn beurt sprak.

Einde
Lees ook:
Einde aan historische avondklok: maatregel die tot veel creativiteit leidde