'Verschillende redenen'

Lang niet alle compensatie-aanvragen in toeslagenaffaire goedgekeurd

29 april 2021 10:54 Aangepast: 29 april 2021 10:57
Staatssecretaris Van Huffelen in gesprek met gedupeerden. Beeld © ANP

Van 14.000 ouders die slachtoffer werden in de toeslagenaffaire is vastgesteld dat ze recht hebben op compensatie. Van ruim 11.000 mensen die zich meldden voor compensatie is de aanvraag vooralsnog niet goedgekeurd. Dat meldt het ministerie van Financiën.

Het ministerie reageert op een artikel in Trouw. De krant meldt dat het crisis is bij de UHT, de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen. Er zijn zorgen over de haalbaarheid van de deadline, adviezen van juristen worden in de wind geslagen en het verloop onder personeel is groot.

Deur niet definitief dicht

Dat aanvragen niet zijn goedgekeurd, kan verschillende redenen hebben, zegt een woordvoerder. Sommige mensen die om compensatie vroegen hebben nooit kinderopvangtoeslag gekregen, of er is geoordeeld dat zij terecht toeslag moesten terugbetalen. In sommige gevallen had de (ex-)partner al compensatie aangevraagd.

Voor de 11.000 mensen die nu zijn afgewezen, zit de deur niet definitief dicht. Alle 25.000 dossiers van voor 15 februari zijn aan een ‘lichte toets’ onderworpen. Van de afgewezen dossiers volgt op een later moment nog een integrale beoordeling, die tot een andere conclusie kan leiden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kamerleden vol ongeloof over 'triest inkijkje' in werkwijze Toeslagen

Belofte: 1 mei

Aan de 14.000 rechthebbenden was beloofd dat ze uiterlijk 1 mei zouden worden betaald.

Een deel van deze mensen is al uitbetaald, deze week volgen er meer. Volgens het ministerie 'wordt er enorm hard gewerkt' om de deadline te halen. In principe belanden de uitbetalingen uiterlijk begin volgende week op de rekening van de gedupeerden.

"Wie we deze week niet kunnen bereiken, betalen we op het volgende betaalmoment op 12 mei." Het gaat dan om mensen die al wel groen licht hebben voor de compensatie, maar met wie nog geen contact is geweest over de uitbetaling. Ook kan het zijn dat mensen de uitbetaling later willen, bijvoorbeeld omdat ze nog met schuldeisers te kampen hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Honderden gedupeerde ouders toeslagenaffaire kregen onterecht afwijzing compensatie

Onterecht oordeel

Vorige week werd bekend dat zo'n 400 gedupeerde ouders ten onrechte een brief hadden gekregen dat ze niet in aanmerking kwamen voor compensatie. Nog eens 1350 ouders kregen ook zo'n bericht, van hen is nog onduidelijk of het onterecht was.

De mensen uit deze groepen die wel recht op compensatie hebben, zullen ook later worden uitbetaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Gedupeerden toeslagenaffaire schrijven brief aan Kamer: 'Wij verloren alles'

RTL Nieuws dossier toeslagenaffaire

Dossier Toeslagenaffaire

Het blootleggen van de misstanden bij de Belastingdienst in de Toeslagenaffaire, is terug te lezen in de artikelen en video's die RTL Nieuws hierover heeft gepubliceerd. Bekijk het hele dossier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore